ARCOK

Kurucz Tünde   

Teller Mici – a zseniális programozó-matematikus egy atomtudós árnyékában

2024.02.05.


Teller felesége Mici, Teller Ede és Kennedy

Hogyan lett egy nagykanizsai félárva kislányból az egyik első női programozó?

Teller Augusztát, (lánykori nevén Schütz-Harkányi Auguszta Mária) vagyis Micit nemcsak arról kellene ismernünk, hogy a világhírű tudós, a hidrogénbomba atyjának felesége volt, hanem tudományos munkásságáról is. Nemcsak a Manhattan-tervben vett részt matematikusként, hanem a XX. század legnagyobb vívmánya, a Neumann-féle számítógép programozásában is fontos szerepe volt.


A Los Alamos National Laboratory-ban

 

Édesapja korán meghalt
Harkányi Auguszta Mária "Mici" 1909. április 30-án született Nagykanizsán. Korán árvaságra jutott, édesapja Harkányi Ede, aki befolyásos szociáldemokrata volt, néhány évvel az első világháború előtt meghalt. Anyja, Weiser Gabriella (vagy Ella) társadalomtudományokkal foglalkozott. Mindketten zsidók voltak eredetileg, de Ede katolikusnak, Ella pedig reformátusnak keresztelkedett ki, így fiuk az apa, lányuk az anya vallását követte. Édesanyja hamarosan újra férjhez ment Schütz Aladár gyermekorvoshoz, aki nevére vette a gyerekeit. Mici neve így Schütz-Harkányi Augusztára változott. Két féltestvére, István és Gábor zsidó vallásban nevelkedtek.


A fiatal Teller

Mici mindössze 15 éves volt, amikor 1924-ben először találkozott későbbi férjével, Teller Edével, aki a bátyjával járt egy osztályba a Trefort Gimnáziumban Budapesten. Mici 1926-ban kezdett matematikát tanulni a Pázmány Péter Tudományegyetemen. Az ott töltött idő alatt nyári iskolában is tanított a németországi Odenwald Schule-ban. 1931-ben pedig tanári diplomát szerzett.

Ekkor már szoros érzelmi kapcsolatban voltak Teller Edével, de Mici mégis úgy döntött, hogy szakít vele, és az Egyesült Államokba költözik, hogy néhány évig külföldön tanulhasson. A Pittsburghi Egyetemen szociológiát és pszichológiát tanult, miközben 1933-ban megszerezte a mesterdiplomát is.

66 év házasság jóban-rosszban

Mici külföldi tanulmányait követően visszatért Magyarországra, újra kapcsolatba került Tellerrel, és végül az érzelmek győztek, 1934. február 24-én Budapesten összeházasodtak.  Mivel a magyarországi antiszemita közegben nehezen találtak volna végzettségüknek megfelelő állást, előbb Koppenhágába, majd 1934 szeptemberében Londonba költöztek. Teller ezután vonzó állásajánlatokat kapott az USA-ból, Mici pedig biztatta férjét, hogy fogadja el valamelyiket, mert szeretett volna visszatérni Amerikába, és látta azt is, hogy zsidóként milyen jövő várna rájuk Európában.

A pár 1935-ben az Egyesült Államokba költözött, 1941. március 6-án pedig amerikai állampolgárok lettek. (Teller Edével egyébként két közös gyermekük született, Paul és Wendy. Paul 1943-ban, Wendy pedig 1946-ban látta meg a napvilágot.)


Teller Mici és Teller Ede majdnem 70 évig házasságban

1943 áprilisában Teller és felesége Los Alamosba költöztek, ahol részt vettek az atombomba előállítására irányuló Manhattan tervben. Mici részmunkaidőben dolgozott, matematikusként a rutinszámításokat végző részlegben (ahol a kutatók feleségei általában dolgoztak) az úgynevezett T-5 csoport tagjaként, amely a Hans Bethe által vezetett elméleti részleghez tartozott.


Henry Stimson hadügyminiszter

Teller Auguszta a Los Alamosban végzett munkájáért a háború után elismerő oklevelet is kapott Henry Stimson hadügyminisztertől.


Edward Teller a Manhattan-programban

 


A Teller által vezényelt első hidrogénbomba 1952-ben

Neumannal együtt dolgozott a MANIAC I programozásán

1946-ban, amikor férjével visszatértek Chicagóba, Mici újabb tudományos kihívást választott magának és egy olyan zsenivel dolgozott együtt, mint Neumann János, akinek a MANIAC I számítógép programozásában segített. 1950-ben Teller Edével ismét  Los Alamosba tértek. Amíg a férje a hidrogénbombán dolgozott, Mici Nick Metropolis, Marshall Rosenbluth és Ariana Rosenbluth csoportjában segédkezett számítógépes programban alkalmazni a Monte Carlo statisztikai módszert, amit Teller munkatársa Stanislaw Ulam dolgozott ki.

Az 1950-es évek végén a kaliforniai Palo Altóba költöztek, ahol Teller a Lawrence Livermore National Laboratory, nukleáris fegyverkutató laboratóriumnak dolgozott.


Lawrence-Livermore-National-Laboratory

Az 1960-as évek végétől az 1970-es évek elejéig Mici vezette a Bay Area Pilot Projectet. Ez egy ösztöndíjprogram volt olyan középiskolás diákoknak, akik természettudományos és matematikai alapképzést terveztek.


Ronald Reagan elnök 1982-ben átadja Teller Edének a Nemzeti Tudományos Érem kitüntetést

Teller Mici 91 éves korában, 2000. június 4-én tüdőbetegségben hunyt el. Férjével 66 éven keresztül éltek boldog házasságban. Jóban és rosszban is kitartottak egymás mellett. Szeretett férje nem sokkal élte túl Mici halálát, Teller Ede 2003-ban, 95 esztendősen hunyt el Stanfordban.

 

 

FEL