ESEMÉNYEK

Róbert Péter:

Megkezdődött a Szenes Hanna emlékév

 

2020.07.27.

 

Jövőre lesz Szenes Hanna – ahogy Magyarországon nevezték: Anikó – születésének centenáriuma. Izrael első nemzeti hősének tiszteletére emlékévben méltatják a Budapesten született és nevelkedett fiatal leány életét és helytállását.

Nálunk július 16-án az Izraeli Kulturális Intézetben műsoros rendezvény indította az emlékévet a Keren Hajeszod Női Diviziója szervezésében.

A járvány dacára zsúfolásig megtelt a Paulay utcai központ előadóterme, a megjelenteket dr. Petrasovits Anna, a Keren Hajeszod női tagozatának elnöke köszöntötte. Az izraeli nagykövet megnyitó beszédében szólt Szenes Hanna hősiességéről, az emlékezés jelentőségéről.

Megtekinthettük a róla elnevezett emlékmúzeumot bemutató dokumentumfilmet, amely a Sdot Yam kibucban lévő Emlékközpont felújításához kér támogatást. Szavalat és zene után Dénes Gábor Szenes Anna életéről szóló filmje bemutatta a rendezett polgári környezetben felnőtt leány gondtalan gyermekkorát, irodalmi tehetsége kibontakozását, találkozását az antiszemitizmussal, népi öntudatra ébredését és ennek következtében alijázását.

Rózsadombi villájuk után a kibucban munkájával is bizonyította elhatározása komolyságát!

Amikor kitört a háború jelentkezett az angol hadseregbe, ahol veszélyes feladatként kérte, hogy küldjék Magyarországra, szerette volna figyelmeztetni és menteni a fenyegetett magyar zsidóságot. Egyiptomban kapott különleges kiképzés után ejtőernyővel Jugoszláviában harcolt a partizánokkal, majd átkelve a magyar határon, elfogták.

Nem tört meg, a csendőrök és a Gestapo vallatása alatt is hallgatott, míg 1944. november 7-én a magyar hadbíróság – egyébként szabálytalan – eljárása után a Margit körúti fogházban kivégezték. Megjelennek a filmen rokonai, barátai sok korabeli részlet idézi fel ezeket az éveket.

Utána kerekasztal beszélgetés következett, a résztvevők próbálták kideríteni mit mond Szenes Hanna élete a ma emberének.

Szalay-Bobrovnicky Vince helyettes államtitkár, dr. Kovács András a Holokauszt Dokumentációs Központ igazgatója, Dénes Gábor a látott film rendezője véleményét Rózsa Péter újságíró moderálta, on office Szenes Andrea is köszöntötte a beszélgetést.

A közönség még sokáig együtt maradt, állófogadás keretében tárgyalták a sokakat felkavaró látottakat.

 

Méltó kezdete volt az emlékévnek!

 

 

 

FEL