ESEMÉNYEK

"Magyar zsidó hősök"

programsorozat 2022

- Szenes Hanna Emlékév 100 -

2022.06.09.

 

Egy elveszett nemzedék, elveszett hősnője volt Szenes Hanna. Egy olyan nemzedéké. amely többre s jobbra volt érdemes. A vérveszteséget mai napig hordozza Izrael Állam, Európa s Magyarország, örök mementóként.

Szenes Hanna videó összeállítás: https://www.youtube.com/watch?v=aCPcLS2EvZ8

Műsor:
Köszöntő - Emlékima.
Szenes Hanna különleges élete. Történeti előadás
Összeállítás Szenes Hanna levelezéséből.
Összeállítás Szenes Hanna verseiből.
Szenes Hanna: "A hegedű" kibuc színmű. (keresztmetszet).AVINU Trió koncert.

Közreműködnek:

Gergely Zsófia, Gunyecz Anna, Szalay Eszter Barbara, Illés Tamás, Horváth László, Papp László, Horváth József, Rosenfeld Dániel Imre, Neumark Zoltán, Mezei Gábor, Dr. Róbert Péter, Kárer László, Győri Attila.

Dramaturg-rendező: Kriszt László
Projekt menedzser: Rosenfeld Dániel Imre

Web:

www.kazanistvankamaraszinhaz.hu
www.mindenamiszinhaz.hu
www.kikszinhaz.hu

Támogatók:

NKA, Kazán István Kamaraszínház MAZSISZEM, KIK színház, Gershwin Produkciós Iroda, Fészek Művészklub,
 Komplex Innovatív Kulturális Tér Egyesület, L-Fly Music.


Szenes Hanna: “A hegedű” színmű a kibuc életből.
-

Előszó: "A kibuc" szinműhöz! Amikor kezembe került az 1954-ben Tel Aviv-i kiadásban megjelent „Szenes Chana élete, küldetése és halála” című könyv, eredetileg a levelezése és a versei érdekeltek. Később kíváncsi lettem egy 23 éves magyar származású zsidó lány szűkre szabott életére, tragikus halálára, s leginkább arra a lehetőségre, amelyet csak akkor ismerhettem, ismerhettünk volna meg, ha az életét meg tudta volna élni, ha lehetőséget kapott volna arra, hogy tanuljon, fejlődjön, családot alapítson.
Ebben az esetben megadatott volna neki a jövőben, hogy értelmiségiként egy senki máshoz nem hasonlítható költő-íróvá érjen. De tudjuk, hogy nem csak Szenes Hannának, hanem egy egész zsidó nemzedéknek nem adatott meg ez a legalapvetőbb emberi minimum.
Levelezése, versei, s majdan a kísérletnek szánt színműve „A hegedű” színmű azt a benyomást hozta bennem felszínre, hogy a második világháború következményeként egy különleges emberi és írói karrier lehetősége vált semmivé – és ebből a nézőpontból tekintve teljesen mindegy, hogy Magyarországon vagy Izraelben.
A kibucról szóló színműve az álomszerű mélységből előbukkanó emberi közösség iránti igényét, az egyén önkiteljesítésének küzdelmeit, az örök jóravalóra törekvést, a zsigerből jövő új haza meglelését és a fiatalság egyik legnagyobb csodáját, a szerelem vágyának kivetítését közvetítette számomra.
Ez sarkalt arra, hogy színpadra alkalmazzam az egyetlen, kibucról szóló színművét, azt kiegészítsem édesanyjával való levelezésével, beszúrásszerűen hozzáadjak a verseiből, majd autentikus zsidó dalok cimbalmon történő zenei kíséretén keresztül megvalósítsak egy róla szóló különleges estét.
A Szenes Hanna rövidre szabott életét tükröző, s a hátrahagyott írásait felhasználó színházi előadás, nem csak őt hozza a mai néző elé, hanem egy egész elveszett zsidó nemzedék érzéseit, tehetségét, tudását, vágyait is tükrözi.
Arra az elveszett lehetőségre mutat rá, amely a mai napig vérveszteségként tornyosul nem csak Magyarország, nem csak Izrael Állam, hanem egész Európa felett, örök mementóként.

Budapest. 2022.június.                                                                           Kriszt László rendező.

 

FEL