DOKUMENTUMOK

Ábrahám Vera

Eppler Sándor előadása[1]

Iratszám: HU_SZZSH_A_II_5_1938_157_010

2022.04.29.

A bemutatásra szánt irat Eppler Sándor a Pesti Izraelita Hitközség főtitkára előadásának megszervezésével kapcsolatos dokumentum-együttes egyik darabja.

Az ezúttal kiválasztott iratot 1938. szeptember 4-i keltezéssel küldte a Szegedi Zsidó Hitközség a Pesti Hitközség számára. Az irat jelentkezés volt az 1938. szeptember 14-én a Goldmark teremben tartandó előadásra, melynek címe: "Az eviani konferencia és a külföldi tárgyalások eredményei." Levelükben kérték a felsorolt jelentős szegedi elöljárók számára meghívó küldését egyben a hitközségi elnök megígérte, hogy: "Hitközségünk azon lesz, hogy akik az előadás napján Budapestre  utaznak, részt vegyenek és meghallgassák az igen értékes előadást."

A szegedi meghívott elöljárók: dr. Pap Róbert ügyvéd, Varga Mihály gyáros, dr. Singer István ügyvéd, Vértes Miksa igazgató, Pick Jenő gyáros, Reitzer Miklós kereskedő, Sebestyén József mérnök, Faragó Lajos gyárigazgató, dr. Katona Dávid jegyző, dr. Kertész Béla ügyvéd, Varga Dezső kereskedő, és dr. Löw Lipót.

Eppler előadásának témája az első zsidótörvény miatt[2] különösen aktuális volt, és nagy érdeklődésre számíthatott. Ugyanis a  náci Németországból és Ausztriából az üldözések miatt induló zsidó menekültek tömegének kezelése, befogadása, illetve segítése érdekében az eviáni[3] konferencia 1938. július 6-15 között Franklin D. Roosevelt  amerikai elnök kezdeményezésére ült össze. Itt 32 állam, néhány megfigyelő ország és 24 segélyszervezet képviselői tárgyaltak.

Az előadás tematikája az elöljáróságot rendkívülien érdekelte. A nevezett irat-együttes egyik levele[4] szerint meghívták Szegedre az előadót, hogy előbb szűk körben majd nagyobb érdeklődői közösségnek is mondja el a tapasztalatait és egyben adjon olyan iránymutatást, amit a zsidóságnak követnie kell.


[1] Szegedi Zsidó Hitközség Archívuma, 1938. évi iratok.157/1938 és HU_SZZSH_A_II_5_1938_157_010

[2] http://www.holokausztmagyarorszagon.hu

[3] Évian-les-Bains, Franciaország.

[4] Ezt az előadó egyelőre nem vállalta el, hanem későbbi időpontot javasolt. Viszont a szegedi hitközségi tagokat várta minél nagyobb létszámban. (157/1938)

 

 

FEL