DOKUMENTUMOK

Ábrahám Vera   

Löw Lipót klub Szegeden

2024.06.01

A Szegedi Zsidó Hitközség Archívuma Veronica Taussigtól megkapta feldolgozásra Tardos-Taussig Ármin vendégkönyveit. A digitalizált kötetek hamarosan elérhetőek lesznek a Somogyi Károly Könyvtár honlapján. Az öt kötetet éttanulmányoztuk, ennek eredményeként a napokban albumot jelentettünk meg „A művész kitárt ajtaja” címmel. Szerkesztője Frauhammer Krisztina

Tardoss-Tausig Ármin naplóiból azt a bejegyzést választottam ki, mely a Löw Lipót klubról szól.[1] Az írás szerint 1930. szeptember 28-án, Szegeden megalakult a „Löw Lipót Klub”. Dr. Frenkel Jenő rabbi és a hitközség ismert tagjai hozták létre, köztük Tardos-Taussig Ármin is. A klub szervezőbizottságát, vagyis a létrehozók neveit érdemes felsorolni: dr. Bokor Gyula, dr. Fekete László, dr. Frenkel Jenő, dr. Kallós Károly, dr. Kertész Tibor, dr. Löw Lipót, dr. Ornstein, dr. Pap Róbert, dr. Reiter Oszkár, dr. Reitzer László, dr. Varga Kálmán, Frankel József, Grosz Lajos, Grosz Marcell, Hoffmann Pál, Kolozs Lajos, Pick Jenő, Seiden, Tauszig Ármin, Varga Tibor, Vértes Miksa. Weisz Imre.

1930. október 5-én a Szegedi Löw Lipót Kultúregyesület[2] első összejövetelén 24 fő volt jelen. Az 1930-as évek az asztaltársaságok időszaka volt, céljaikkal és tevékenységükkel a helyi társadalom minden rétegét megcélozták, de ténylegesen működő egyletek, körök jobbára csak a polgári erők támogatását vívták ki.A Löw Lipót Klub tagjai a zsidó közösségből kerültek ki. A tevékenységükről a sajtó nem adott hírt és a hitközségi archívumban nem maradt róla irat. Utolsó információ szerint 1936-ban[3] a rendőrkapitányság végzést adott ki, mely szerint azonnali hatállyal feloszlatta a Szegedi Izraelita Hadviseltek Löw Lipót Asztaltársaságát[4]. Indokul azt hozták, hogy nem volt alapszabályuk és a rendes tagdíjat főként adminisztrációra költötték.

A Tardos-Taussig napló aktuális oldalai


[1] 5. kötet 0128 és 5. kötet 0139-0141.

[2] Több elnevezést is használtak.

[3] Nemzeti Újság 1936. márc.6. pp.11

[4] Pesti Hirlap1929.május 28. pp.4.

 

 

FEL