DOKUMENTUMOK

Ábrahám Vera   

Löw Immánuel levelezőlapja

2024.03.26

A Szegedi Zsidó Hitközség Archívuma őriz egy levelezőlapot (sajnos dátum nélküli), melynek szövege így szól: „Tekintetes Seifenseider Mór úrnak Balatonberény. Köszönet s üdvözlet Löw Immánuel.”

Traub és Társa levelezőlapja

A címzett valószínűleg családjával töltötte a nyári időszakot Balatonberényben, és oda küldte üdvözletét a főrabbi. Seifenseider Mór (Mordechaj) neve a hitközségi archívumban az 1800-as évek végétől sok esetben bukkan fel. 1871-ben[1] lépett a Chevra kötelékébe, emellett aktívan részt vett a közösség életében és a jótékonyságban is. Példaként hozom azt a szegény családok segélyezésére szóló felhívást, melynek körözésére 10 férfit kértek fel, egy közülük Seifenseider Mór.

A gyűjtő ív első oldala [2]

Arról, hogy Balatonberény melyik szálláshelyén tölthették a balatoni napokat, nincs információ. A falu a tó déli partjának lankás vidékén fekszik nyaralórésze az Armuth fürdőtelep. Mellette két szálloda működött, egyik az Armuth Nagyszálló másik a Magyar Tenger Szálló. Mindkettőnek zsidó tulajdonosa volt, a Magyar Tengeré Deutsch Ignác. Deutsch a Déli vasút felügyelője majd Balatonszentgyörgy állomásfőnöke volt. A Balaton szerelmeseként feltöltött egy területet a Tó partján ide épült a szálló, és ő állandóan láthatta a vizet. Ma a neve Beach hotel[3] és még látni lehet kis "rondelláját".

 

Magyar Tenger szálloda közvetlenül a víz partján[4]

Armuth telepen a Nagy Szálloda[5]

Armuth telep [6]

A cég szolgáltatásai[7]


[1]A Szegedi Chevra Aranykönyve. Szeged 2014. 192.o. 283.A. tétel./szerk. Ábrahám Vera és Bányai Viktória, ford. Kormos Szilvia

[2] Szegedi Zsidó Hitközség Archívuma 1894.évi iratdoboz.

[3] Ábrahám Vera- Kovács Ilona: Fejezetek Balatonberény zsidóságának történetéből és a Bét Olám. Balatonberény, A szerzők kiadása, 2014. 38.o.

[4] Drabandt aukciós tétel: 21150  

[7] https://www.europeana.eu/ga/item/2048128/509230

 

 

FEL