DOKUMENTUMOK

Ábrahám Vera

Pászka ügy Szegeden

2022.11.24.

 

A Szegedi Zsidó Hitközség Archívumának iratai kitűnő forrásul szolgálnak a pészachi pászkasütés szerteágazó témájában kutatók számára is.

A hitközségnek a Jósika utcában[1] saját pászkaüzeme működött, a gyárban 5-6 alkalmazott dolgozott, és készítette a pászka különböző változatait.[2]

Löw Immánuel

A megmaradt iratok és jegyzékek alapján megállapítható, hogy az ország számos hitközsége[3] rendelte Szegedről a termékeket.[4] A rendelések nyilvántartása,[5] a szállítás szervezése, kimutatások vezetése, az ingyen pászkára jogosultak névsorának összeállítása, reklamációk intézése a hitközségi irodában zajlott. Ők intézték továbbá a gyár személyzetének ügyeit, bérezését, az őrletést, lisztrendelést, zsák kölcsönzést, valamint az üzem eszközeinek és gépeinek karbantartását is. A kósersági ellenőrzés a rabbi feladata volt, maradt levél melyben Löw Immánuelt kérik fel erre.

A dokumentumgyűjteményből kiemelve két iratot mutatok be. Mindkettő 1938. januárjában keletkezett és a Hódmezővásárhelyi Bauer-Malom Rt.[6]valamint a Szegedi Zsidó Hitközség üzleti kapcsolatát tanúsítja.

A Bauer gőzmalom a Kállay utcán  

Egyik egy levél melyben értesítik a hitközséget, hogy Molnár Antal szállító cége az általuk őrölt lisztküldeményt Szeged Rókus állomásra, majd a hitközség raktárába vitte. Írásukban kikötötték: „ ... a kölcsönadott vadonatúj lisztes zsákjainkat a legnagyobb gondossággal kezeltetni szíveskedjenek, miszerint azokat kiürítés után kifogástalan állapotban visszakaphassuk.”

Bauer Gyula

 

Másik irat a Bauer malom[7] céges számlája, melyen épületük rajza és több alkalommal elnyert díjainak ábrázolása látható.  Az okmányt a Szegedi Izraelita Hitközség számára felügyelet alatt megőrölt 494 zsáknyi búzalisztről, annak súlyáról, [8] valamint az áráról[9]  állították ki.

 

Az iratokon kívül a még meglévő szegedi pászkagyár épülete[10] is őrzi az egykori pészachi készülődés emlékeit.


[1] Az új zsinagóga keleti oldala melletti háztömbben.

[2] Tojásos pászkát is sütöttek, az iratokban krumplival kevert lisztről is volt szó.

[3] Jelentős számú névjegyzék maradt a megrendelőkről.

[4] Pászka, pászkadara.

[5] Viszonteladóknak is.

[6] Tulajdonosa és alapítója Bauer Jakab (1819-1892).= https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/ hodmezovasarhely/hodmezovasarhely_tortenete_II/pages/012_a_dualizmus_kora_VII.htm

[7] Képviselőjük Maros Márton.

[8] 41990 kg.

[9] 14.740,49 Aranypengő.

[10] Már nincs a hitközség tulajdonában. Sportterem és vendéglátó egység működik, emeleti helyiségei láthatóan üresen állnak.

 

FEL