DOKUMENTUMOK

Ábrahám Vera

Tardoss-Tauszig Ármin vendégkönyvéből

Étsy Emilia sorai

2023.05.03.

 

 
Tardoss-Tauszig Ármin

 

A Szegedi Zsidó Hitközség Archívuma publikálásra, feldolgozásra megkapta Tardos-Taussig Ármin (1874 – 1936) vendégkönyveit. Tardos a zsidó hitközség aktív tagja, vasúti mérnök volt. Grafikai-, és szobrászati munkássága révén szintén ismert. Metszetei, rézkarcai kiállításokon szerepeltek, a szegedi zsinagóga feliratainak betűi is őrzik a tehetségét. Társadalmi aktivitása mellett a szegedi művészeti élet szervezésében elöl járt. Vendégkönyveibe sok különleges bejegyzés került, pl. Juhász Gyulától, József Attilától, továbbá Albert Einstein aláírása és fotója is látható, vele 1931-ben Berlinben találkozott.

Az 1. kötet 0216 oldalára Juhász Gyula: Étsy Emiliának c. versét ragasztotta Tardoss-Tauszig Ármin, azonfelül itt olvashatóak a színésznő sorai, amit a művész szegedi műtermében 1921. szept.20-án tett látogatáskor írt. ”Nekem, ha valami nagyon tetszik, könnyek gyűlnek a szemember és úgy érzem, hogy a lelkem kinyílik, ezt éreztem a maga meleg, szép műtermében.”

A vendégkönyv lapja

Étsy Emília (1884-1964) és Juhász Gyula (1883-1937) már Váradon ismerték egymást, de barátságuk csak 1918-19-ben Szegeden kezdődött. A szép, szőke színésznő és szavalóművész, 1920-ban férjhez ment dr. Rapaport Samu ismert pszichoanalatikus orvoshoz, aki utóbb Juhász Gyulát és József Attilát is kezelte.

Étsy Emiliának

Emília, szeretném új rímeknek
Arany kalitkájába zárni most
A hangodat, mely a szívünkbe zengett
És édes-bús varázzsal bóditott.

Szeretném ékesszóló némaságod
Megörökítni s beszédes szemed;
Mert tűnő esték nagy művésze, áldott
Műved elszáll, ha a kárpit lement.

Emília, ki magyar vers zenéjét
Úgy eltaláltad, - szőke hegedű,
Gyönyörű bánat, mélázó derű!

E vers köszönt ma, - e rímes csekélység,
Mely, mint levél, bús fájáról szakadva
Elvész ujjongó, zengő tapsviharba.

dr. Rapaportné Étsy Emilia
(http://virtualis.sk-szeged.hu/kiallitas/jgy_szerelmei/muzsak.html)

 

FEL