DOKUMENTUMOK

Ábrahám Vera

Tardoss-Tauszig Ármin és vendégkönyve

Révész Béla matiné

2023.03.30.

 

Tardoss-Tauszig Ármin

 

Tardoss-Tauszig Ármin (1874-1936) grafikus, a rézkarc technikáját Bécsben l tanulta, Szegeden pedig teljesen fölszerelt műhelye volt. Ő tervezte a szegedi zsinagóga héber feliratait és stilizált virágdíszítéseit. Bejárta Európát és a világot. Szegeden a kulturális, társadalmi, politikai élet fontos szervezője volt. Vér György újságíróval létrehozta a város első művésztelepét, Rudnay Gyula festőművész vezette a tanórákat.

 

Tardoss-Tauszig Árminnál gyakran vendégeskedtek Szeged társadalmi, művészeti életének jelentős szereplői. 7 vendégkönyve rendkívül értékes, hiszen ismerősei, barátai, kollégái, rendszeresen jegyzeték fel gondolataikat, rajzoltak itthon és külföldön. Kerültek a kötetekbe Nobel díjasokról feljegyzések, aláírások, versek József Attilától vagy Juhász Gyulától. Továbbá láthatóak a lapokon belépő jegyek, újságkivágatok, fotók, meghívók.

A Tardoss életművet és a vendégkönyveket a szegedi zsinagógában rendezett kiállításon mutattuk be.[1] A vendégkönyvek feldolgozása 10 szakkutató részvételével elindult.

Az iratbemutatásban a 2. kötetből választottam ki egy oldalt, melybe Révész Béla matinéjáról készült meghívó látható.

A rendezvény 1929. január 13-án a Korzó Moziban zajlott. Műsora színes és színvonalas volt. Vér György mondta a bevezetőt, Juhász Gyula beszélt Révész Béláról. A költő aláírta nevét a meghívón. A műsor előadói: Bojár Lili, Bardócz Rózsa, Hont Erzsébet, Hont Ferenc, Nagy György, Peéry Piri, Révész Béla, Szilassy Gyula, Szórád Ferenc. A programban Ady dalok és versek hangzottak el, a zongorakíséretet Szórád Ferencné és Friedl Frigyes szolgáltatta, a zeneszerző Würtzler Béla volt.

Révész Béla

Révész Béla / Róth Benjámin (Esztergom 1876 – Auschwitz 1944) író, újságíró. 1931-ben Baumgarten-díjat kapott. A két világháború közt az erdélyi Zsidó Jövő közölte írásait. Fontos tevékenysége az Ady-hagyaték ápolása.1944-ben a Gestapo elhurcolta, megsemmisítő táborban halt meg.

 [1] A kiállítás kurátora Frauhammer Krisztina volt.

 

FEL