DOKUMENTUMOK

Ábrahám Vera

A szegedi zsidó iskola zászlaja

2021.11.30.

Ezúttal egy olyan iratot mutatok be, amely Löw Lipót szegedi főrabbihoz és a szegedi zsidó iskolához kötődik.

 

A dokumentum egy levél, melyet a Szegedi Zsidó Hitközségnek 1956. június 28-i dátummal küldött Grünvald Fülöp az Országos Zsidó Vallási és Történeti Gyűjtemény[1]/  Országos Magyar Zsidó Múzeum ügyvezető igazgatója. Tárgya az iskolai zászló, zászlórúd és csúcs, mely tárgyak letétként érkeztek Budapestre.

Az iskoláknak[2] - így a szegedinek is - egyik fontos tartozéka volt a zászló. Mint az első, különösen értékes sőt azért is, mert Löw Lipót főrabbi avatta fel 1857. május 13-án. Ez a lobogó már nem a Szegedi Zsidó Hitközségi Archívuma textilgyűjteményének része.

1956-ban Budapestre, mint letét került azzal az ígérettel, hogy féltő elhelyezése az ún. történelmi teremben lesz.

Az ünnepélyes ceremóniát a Budapesti Zsidó Gimnázium 1956. évi évzárójára tervezték. Ekkor nemcsak kitűzni ígérték a zászlót, hanem a történetének ismertetését is, felidézve Löw Lipót: Die Schulfahne c. füzetét, melyben a zászlóavatás 1857. évi eseményének leírása olvasható.[3]

A levél záró mondata: "A zászló kétségtelenül értékes gyarapodást jelent gyűjteményünk számára, fogadják érte őszinte elismerésünket."

Remélhetőleg a tárgy átvészelte az azóta eltelt 75 évet![4]


[1] A körbélyegző felirata.

[2] A Szegedi Zsidó Iskola neves oktatási intézmény volt, iskolaszékének elnöke rabbisága alatt Löw Immánuel volt, nagyhatású tanítói, igazgatói közül kiemelve két név: Fuchs Vilmos, dr. Székely Alfréd. A szegedi zsidó iskolával Berta Tibor foglalkozott. In: Szegedi Judaisztikai Közlemények 10. kötet/sorozat szerk. Ábrahám Vera. Berta Tibor: A szegedi zsidó elemi népiskola története (1844-1948) és tanítói életrajzok. Szeged : Szegedi Zsidó Hitközség, 2020.

[3] A levél szerint ez a kiadvány a zsidó gimnáziumnak is megvan.

[4] A zászló története érdekes dolgozati téma lehet!

 

FEL