FILM - SZÍNHÁZ - VIDEO

Tadeusz Borowski

Nálunk Auschwitzban
holokauszt monodráma

Tadeusz: Imre István
dramaturg-rendező: Kriszt László

2020.07.23.

Rendezői gondolatok:
Tadeusz Borowski: Nálunk Auschwitzban című kisnovellája 1971-ben, jelent meg "Kővilág" címmel, könyv formájában az Európa Könyvkiadó jóvoltából, Fejér Irén nagyszerű fordításában. Ez a könyv szolgált alapul Tadeusz Borowski műveinek színpadi adaptációihoz.

Borowski műveit, írásait nagyon kevesen ismerik idehaza. Pedig az ő élete, az ő "Auschwitz-i pokoljárása", nem volt egyedi a második nagy világégés időszakában. Több érdekesség is fűződik Borowski tragikus életéhez.

Nem volt zsidó származású, illegális kommunista tevékenységért került Auschwitzba. Az ő sorsa volt hogy nem zsidóként megélje, átélje azokat az embertelen körülményeket, amelyek a zsidóknak jutott a Hitleri Németországban. Borowski így hiteles át és túlélője volt a gyári méreteket öltött náci emberirtásnak.

Borowski személyes tragédiája volt még, hogy amikor hazakerült hazájába Lengyelországba, ugyanazt az embertelen diktatúrát tapasztalta a 60-as években, mint Auschwitzban, csak azt kommunizmusnak hívták. Borowski ezt már nem tudta feldolgozni, önkezével vetett véget életének. Tragikus sors jutott osztályrészéül, de a tehetségéből fakadó novellái, írásai fennmaradtak az utókor számára, így téve őt halhatatlanná.

 

 

 

FEL