FILM - SZÍNHÁZ - VIDEO

A Kazán István Kamaraszínház előadása:

Vagon Naplók

dokumentum dráma - /emlékezés Mohácsi Jenőre/

Egy különleges dokumentum drámát láthat a tisztelt közönség, mely Mohácsi Jenőre emlékszik. Irodalmi zseni volt, aki rengeteget tett a magyar irodalom és színházművészet Európai megismertetéséért. Bűne annyi volt, hogy zsidónak született, a vészkorszak alatt élt és alkotott. Tragikus sorsa igazságért kiált! A dokumentum drámával munkássága előtte tisztelgünk"! /Kriszt László dramaturg-rendező/

2024.06.14.

 

 

Előadások időpontjai: 2024. Június 22-e és 23-a. /pontos időpont HAMAROSAN/

Helyszín: Fészek Művészklub.

Ötlet: Kriszt László

Díszlet-jelmez: Merenics Zsófia

Zene: Popular Jewish Melodies. Itzhak Perlman.

Fény: Gajdos József.

Grafika-videó-vágás: Kárer László

Szervezés-koordinálás: Fodor Rozália.

Szaktanácsadó: Dr. Kiss Endre

Szinkronrendező: Walla Ervin

Produkciós menedzser: Rosenfeld Dániel Imre

Produkciós asszisztens: Gajdos József.

Dramaturg-rendező: Kriszt László"

Közreműködnek:

Farkas Tamás, Horváth László, Kovács Molnár József, Szolár Tibor, Berderics Dániel, Rosenfeld Dániel Imre, Baraneycz János, Cziráki Máté, Gajdos József, és mások.

A dokumentum hang alámondások a Thália Tanoda szinkron stúdiójában készültek.

A dokumentum dráma szerkezete:

1.) Mohácsi Jenő versek: Hervad már ligetünk. Éjfélkor. Őszi sóhaj. Csókolom a múltat. A tenger. Katonák dalolnak. Elkéstem. A sereg. Halotti dal.

2.) Első közjáték: Vasútállomásfőnök: "Na, jól van emberek, nincs itt semmi látnivaló. Zabáljanak, mormolják el az esti imát, tegyék magukat rendbe, utána készüljenek az appelra, mert egy óra múlva jön a létszám ellenőrzés. Aztán nehogy valamelyikük kámforrá változzon, mert akkor jövök én is maguk közé! Appel után, pedig kuss, legyen! Megértették?

- Meg. Érettem. Igen is! Megértettük állomásfőnök úr! Igen!

Isak: Fiatal és tapasztaltabb barátaim! Hat hónapja vagyunk összezárva itt, mint az állatok. Nem tudjuk, meddig bírjuk és azt sem, hogy mi lesz velünk! Hat hónappal ezelőtt kétszer ennyien voltunk. Mondjuk el az esti imát! Rabbi, kezdje!

Levin: Mennyi időnk van még az appelig állomásfőnök úr?

Vasútállomásfőnök: Miért, készül valahova?

Levin: Nem, állomásfőnök úr, csak ima után még felolvasnánk a Mohácsi novellájából?

Vasútállomásfőnök: Mit esznek azon a Mohácsin? Tényleg! Remélem appelra összeszedi magát és méltóztatik előbújni a vackából! Még végül itt fordul fel nekem! Mondja, tényleg olyan nagy ember volt ez a Mohácsi? Soha nem halottam róla.

Levin: Idehaza nem is, de osztrák-országban és a németeknél ünnepelték, mellesleg a kormányzó a barátja.

Vasútállomásfőnök: Akkor hogy a fenébe került ide?

Levin: Tévedésből, tévedésből állomásfőnök úr.

Vasútállomásfőnök: Ne hantázzon már nekem itt össze vissza! Még, hogy tévedésből! Minek erőltetik ezt a sokadik felolvasást még itt is? A zsidó kultúra egy szemét, a kutyának sem kell. De ha maguk ezzel akarják tölteni a hátralevő idejüket, isten neki, csinálják. Csak ne óbégassanak!

Katz: No, jöjjünk össze és fogjunk bele. Itt vannak a szemelvények.

Berger: Gondolod, hogy ez segít rajta?

Katz: Nem tudom, de ha már eddig felolvastunk, ezen már ne múljon, ez az utolsó, oszt vége.

Berger: Hát!

Katz: Illés, hol vagy, miért nem jössz? Mindenki rád vár!

Illés: Itt vagyok.

Katz: Eredj és nézd meg, hogy van!

Katz: Na?

Illés: Alszik.

Katz: A lapok tetejére odaírtam a neveteket és a sorrendet. Nem minden szövegrészt sikerült kiírnom, mert kifogyóban volt a tinta, a szállítmányozási papírokat meg úgy őrzik, mint a fehér kenyeret, szóval spórolni kellet!

Berger: Fehér kenyér! Mikor ettem utoljára fehér kenyeret?

Katz: Akkor kezdjük".

3.) Novellarészletek: Dicsőség a magasban... /részlet/

"Igen meg voltam hatva. És büszke voltam arra is, hogy a Kisfaludy-Társaságban újból szóhoz jutott egy nagy, eddig ösmeretlen költő. Látom már, kíváncsi vagy te is. ahogy kíváncsiak voltak a többiek arra, hogy hát ki is írta Az ember tragédiáját? Titok, Flórám, még mindig titok, kiírni az újságba nem szabad. De neked, persze, megmondom. Flórám, mi ösmerjük a költőt, te is, meg én is. Tegnap is beszéltünk róla. Igen, tegnap. Nem emlékszel? Nálunk járt Veres Szilárdka és elmesélte, hogy családjának egy jó barátja, aki neked is távoli rokonod, mert édesanyja Majthényi-lány, volt képviselő, irodalmi műkedvelő különben, de jó hazafi, beteg ember, egy esztendőt töltött különböző börtönökben, - Az ember tragédiáját ez a Madách Imre írta. . . "

4.) "Szikla a tanúm" Zsidó mese. Szolár Tibor bábművész.

5.) Visszaemlékezések, levelek: Fölösleges, mint a mi nemzedékünk. Ember tragödiája - Burgtheater. Rózsavölgyi Márk regénye. Janus lelke. Gondolatok Nordau-ról. Levél Villányi Lajoshoz. Naplórészlet.

6.) Második közjáték: Narrátor: 1944. július 8-án Mohácsi Jenő beszállt a deportáló vonat marhavagonjába. Az ajtók döngve becsapódtak, kívülről lakat csattant. A szerelvény még állt. A szomszéd vagonokba folyt az emberek bezsúfolása. Egy túlélő szemtanú szerint egyszer csak német kiáltozás hallatszott a vonat mentén: Egy vasutas mutatta a kormánytól érkezett felmentő levelet. A szemtanú következő percekre így emlékezett: „Futottam végig a vagonok előtt, én meg a vasutas és Mohácsi Jenő nevét kiáltoztuk. Her Mohácsi! Her Mohácsi! Az egyik rács mögül eszelős arc nézett ki. – Mit akarsz? Van köztetek egy Mohácsi nevű? Van. Szóljatok neki, kegyelmet kapott a Kormányzótól, készüljön, hazamehet! Belül mindenki az ajtót, próbálta kinyitni, kintről mi is próbáltuk, ráztuk, döngettük, nyomtuk, nem engedett. Kívülről le volt már lakatolva. Kinyitni! Hamar a kulcsot, kinél van a kulcs? Nem hiszem, hogy pár percnél több idő telt volna el, de a német őr mozdulatlan maradt. És a vagon lassan elindult.” Mohácsi Jenő 1944-ben, deportálás közben, útban Auschwitz felé hunyt el, a Békásmegyerről induló vonat lezárt vagonjában. Holteste sosem került elő.

7.) Róbert Péter történész előadása. A Budapesti zsidó munkaszolgálat története"

További részletek:

www.kazanistvankamaraszinhaz.hu     www.zsidoszinhaz.hu

Támogatók-partnerek:

Magyar Kormány. MAZSÖK. Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. MAZSISZEM. Fészek Művészklub. Gershwin Produkciós Iroda. Esti Hírlap. PAX Tv. HETI Tv. Thália Tanoda. Budapest Nyomda. restancia.hu"

 

FEL