HAZAI ZSIDÓSÁG

Pásztor Árpád  

Schwartz úr

2023.12.22.

 

Hogy kicsoda Schwartz úr? Kár ezen töprengeni. Ő ama híres fajból származok, aki hajdan száraz lábbal kelt át a Veres tengeren.

Ősei szétszóródott a szélrózsa minden irányába, de volt, hogy mások is segítettek a szétszórásban, hogy jussanak mindenfele el. Ahol tábort ütöttek, ott terjeszkedtek hegyen-völgyön, és számos üzletágban sikereket értek el.

Schwartz úr egyszerű szabóember, de nagyszerű üzletember is. Legutóbb az ungi várban látták.

Mit keresett ez a szabó ennek a történelmi múlttal ékeskedő várnak falai között?

A táj festői, a kert mesebeli volt egykor. Ám az összkép nem egy középkori lovagi kastélyt mutat, ahol a szépséges Drugeth kisasszonyok sétálgatnak, lovagok hódolnak nekik, hanem kispapok járkálnak kék ott szende arccal. A rózsák, a díszpark helyett gondosan művelt konyhakert virít salátákkal, karalábé és krumpli ültetvényekkel.

A történelem itt csupán márcsak könyvben él. A váron kívül gőzös rohan el fütyülve, a közelben pedig egy gyár ontja füstjét az egykor kék, ma füstszínű égbe. Ezek jelzik, hogy új világ van már, csupán a falak maradtak meg régiként. Elmereng a költő a távoli tájon, mely még érintetlen a technika, az ipar érintésétől: az Ung folyó, erdők, lankák.

Ám ezt a békés nyugalmat vidám köszöntések zavarták meg. Két fiatal pap üdvözölte egymást, azon a napon lettek felavatva. Majd érkeztek a többiek is. Fiatalok, reménnyel teljesek még, nem tudják, hogy olyan helyre jöttek, ahol majd megtörnek ezek az álmok. Az idős, és már végzett papok feketében, a növendékek kék reverendában voltak.

Ezt az összképet Schwartz úr bolygatta meg vörös szakállával, és szürke kockás kabátjával. Szeme szakértően méregeti a papi öltözeteket. Hatalmas üzlet itt ruhát szabni, varrni. Most érdemes a végzős papokról méretet venni leendő szolgálati öltözéküket már most biztosítani. Ezek a kispapok szerte az országban az ő általa varrott ruhákban fognak prédikálni.

Gyorsan veszi a méreteket a kispapokról, szeme sem rebben, ha valamelyikük azt súgja neki, hogy most nincs pénze. A régi várfalak mögül felzúgott az orgona, a kispapok még egyszer utoljára kettes sorba rendeződtek a Te Deumhoz. Gyors búcsú, és ígéret Schwarzt úrnak: ne féljen, nemsokára küldik a pénzt!

A fekete sor olyan a zöld fák alatt, mint egy fekete kígyó. Közeledtek a templom felé, Schwartz úr viszont egyre távolodott onnan. Lassan eltűnt az utolsó hívő is a templomban, kívül csak Schwartz úr maradt elmélkedve.

 

 

FEL