HAZAI ZSIDÓSÁG

Ygrec

Berzsenyiéket megszámlálják

2024.01.07.

 

Berzsenyiné maga van otthon, fodrászát várja.

A szobalány egyszercsak azzal zavarja meg, hogy jött egy úr,aki népszámlálónak mondja magát, és semmiképp nem akar elmenni.

Nagy nehezen fogadta Berzsenyiné. A népszámláló azt állította, hogy férje rosszul állította ki előzetesen a papírokat, és ő most ezért van itt, hogy azokat korrigálja.

Már a névnél gondok voltak. Berzsenyi úr Lovag Békásmegyeri Berzsenyi Jacques nevet írt be. A népszámláló korrigált, hogy a Jacques az nem magyar név, és kijavította a háziúr nevét Berzsenyi Jakabra.

Berzsenyiné ezen felháborodott, és megkérdezte, hogy miért nem javítja ki akkor már inkább Iczig zsidóra?!

A népszámláló biztos tovább élcelődött: az asszonyság neve nem berzsenyi Emma, hanem Berzsenyi Jakabné, lányuk pedig nem Elza, hanem Erzsébet.

A népszámláló továbbá kivetnivalót talált abban a bejegyzésben, hogy Berzsenyi úr nem nagybirtokos, hanem gabonakereskedő, a nagyságos asszony pedig nem nagybirtokos nő, hanem háztartásbeli. A lánya nem menyasszony, hanem hajadon.

A számlálóbiztos fennakadt a nagyságos asszony születési dátumán is: irreálisan fiatalnak vélte. Berzsenyiné köhögési rohamot kapott, és rendőrségért kiáltozott. Igen találva érezte magát, és ezt képtelen volt tovább eltűrni, kiváltképp, amikor a vallás után tudakozódott, ami persze római katolikus, de megemlítette, hogy el is kérhetné akár az okmányokat is…

Berzsenyiné a rosszullét határára került, a népszámláló kérte szobalányt, hogy hozzon neki vizet.

Majd a szobalányt vette górcső alá. Mindjárt a vallásáról faggatta. Az meg nem tudta megmondani, hogy a görög katolikus vallásnak milyen irányzatába tartozik. A szobalány dühösen feleselt, és fenyegetőzött, és kitessékelte a népszámláló urat.

Közben magához tért Berzsenyiné, és parfümjét kérte. A számlálóbiztos után szalasztotta szobalányát, hogy kérdezze meg tőle, hogy ki találta ki ezt a népszámlálási törvényt, mert ő meg akar vele ismerkedni…

 

A Hét, 1901. I. 27-29

(Vörös Sára gyűjtése)

 

 

FEL