IDENTITÁS

Kóbor Tamás 

Rotschild Oszkár

2023.12.22.

Beavatott arisztokrata körökben nem titok, míg a közvélemény előtt mégis kuriózum, hogy a báró ugyanolyan ember, mint bárki más, mégha Rotschild is. Ha beteg, hiába van kétmilliárdja is, ugyanaz a tizenhat filléres Aspirin segít rajta, mint a hordár gyermekén is. Mindegy, hogy a tizenhat filléres gyógyszert mögött van e még kétmillió, vagy a hóvégi házbér gondja. És mégis, nem ott történt a tragédia. Ez a Rotschild fiú főbe lőtte magát egy rongyos casinobeli ügy miatt! Egy ócska kávéházi Mici miatt!

Akik ítélkeznek, gyerekes képzelgéseik vannak a pénzről. Bezzeg, ha olyan vagyonnal rendelkeznének, elviselnének akármilyen bánatot, fájdalmat. Talán egy boldogtalanul szerelmes állapotban élő gazdag élete is többet ér, mint egy boldog házasságban élő szegény tisztviselőé. Ezt senki sem tudja meg addig, míg nincs abban a helyzetben. Vannak olyan helyzetek, amikor a pénz nem tud segíteni.

Egy milliárdos, heves, húszéves fiú nem tudhatja mivel jár az, ha beleszeret egy kávéházi Micibe. A hal sem ismeri a fürdés gyönyörűségét, úgy a gazdag sem ismeri a vagyon csodahatalmát. A kávéházi Micik viszont ismerik azt, mit jelent egy húszéves fiúnak az, ha pénzért nem kaphatja meg azt amire vágyik.

Egy romantikus lelkű húsz éves számára egy kaszírnő is kivételes. Azok meg értik azt, hogyan tegyék magukat az ilyen ifjúk előtt kivételessé. Ők éppen a nagy kivételek a többi Micik közül. Ezek a Micik értik a dolgukat, hogyan tegyék magukat elérhetetlen álomlénnyé egy kavarodott fejű lángoló ifjú előtt. Megközelíthetetlenné teszik magukat, hogy aki akarja őket, annak vagy feleségül kell vennie, vagy meg kell halnia érte.

Melyik kávéházi Mici ne akarna egy milliomos rajongójának imádott felesége lenni? Ha elérhetetlenné teszi magát addig tarja kezében, amíg akarja. ha Megadja magát, mint addig bárki másnak, akkor már nem lesz többé kivétel, és végleg elszalasztja annak lehetőségét, hogy egy Rotschild felesége lehessen.

Felszólítás legyen minden fiút nevelő szülő felé, hogy tanítsák meg fiaikat arra, hogy nincsenek kivételek. Legyen bennük olyan szkepticizmus, mint amilyen az ember harminc éven felül. Így a Micik nem lesznek se bárónék, se gyilkosok.

 

 

Rotschild Oszkár neveltetésébe is ez a hiba esett, hogy finom, tisztult ideális gondolkodást öntöttek belé a nők iránt. Azért vigasztaló az, hogy nem minden előkelő ifjú rendelkezik ilyen nevelési hibával...

 

Ha a cikk írója, Kóbor János lett volna ennek az ifjúnak az édesapja, ő nem érzett volna felelősséget a haláláért. Megakadályozta volna hogy elvegye a Micijét.

Jaj lett volna annak, ha áldását adja erre a frigyre! Tehát jobb, hogy így történt, mert ezen a fiún nem lehetett segíteni.

Rotschild gazdagsága misszió. Kemény, és komoly felelősség van mögötte, és nem elsősorban a dísz, és dicsőség. Egy ilyen gazdag család gyermeke is dolgozik, pedig nincs rá szorulva. Ők már ezrek sorsáért felelősek, és nem ülhetnek ölbe tett kézzel, hanem folyamatosan gyarapítani kell a vagyont.

A szerelem pedig nemcsak a pénzt viszi el, hanem az embert is bekebelezi hívatása elöl. Ez a fiú ezáltal életképtelen volt a saját köre, és jövője számára is. A gyászoló Rotschild apa gazdagabb lett ezzel a veszteségével...

 

 

FEL