IRODALOM

 

Dávid András

Dóremi

2019.11.19.

Tanultam egy jópofa dalocskát. Péter énekelte. Kerek feje volt, nagy szemekkel. Így énekelt:

Dó-re-mi-fá-szó-lá-ti-dó,
Sza-lon-nát e-szik a zsi-dó.

Mondtam neki, a szolmizációs hangsort nem így éneklik és elénekeltem neki rendesen, mert mi sokat énekeltünk otthon és ismertem a skálát, ő meg nagyon hamis volt és inkább csak dünnyögött. A második sort eddig nem ismertem, az ugyanez a hangsor volt, csak visszafelé. Mutatni is lehetett, minden hangnak van egy kézjele is.

Mutattam Péternek, aki tisztára hülyére vett emiatt. Hiába magyaráztam neki, nem akarta megérteni, hogy tiszta titkosírás alakult így ki, például a szembeállított szótagokkal: felső dó = sza, ti=lon, lá=nát, szó=e, fá=szik, mi=a, ré=zsi, alsó dó=dó.
Imádtam a titkosírásokat és a titkos jeleket.
Mert akkor elénekelhetem úgy is, hogy

Dósza tilon,
Lánát szóe,
Fászik mia,
Rézsi dódó.

Ezt hangosan lehet szavalni, gyönyörű versecske, amit aztán tényleg senki nem ért, csak a pösze fázik szót de az már más kérdés, Mi mi fázik, hát a Rézsi Dodó. Csupa titok. Ki az a Rézsi Dodó?
Péter és én a lépcsősor közepe táján ülve szolmizáltunk, ám ekkor a kert felől, a lépcsők legtetején feltűnt egy idegen kislány. Sosem láttuk errefelé. Megállt, ott fent a lépcsők tetején és egy szót sem szólt csak nézett minket. Elakadtunk. Mit keres itt egy kislány, hosszú, vállára göndörödő vörösesbarna hajjal, ami egészen a hátáig ér, és egészen didereg a nagykabátjában, pedig sál is van a nyaka köré tekerve, és a kesztyűjébe fonalat varrtak így húzták be a kabátujjába, hogy ne veszítse el. Csak áll, néz és reszket. Hülye helyzet.
Ekkor Jakab néni otthonából kitotyogott Jakab néni tyúkja és ezt döngicsélte:
Dodo do dodododo.
Péter és én csak néztük a tyúkot. A tyúk teljesen tisztába volt azzal, hogy ez az ő területe, igen peckesen jött fel s alá és kotyogott. Dodo do dodododo.
Visszafordultunk a kislány felé, mit csinál erre.
Elmosolyodott.
Ő volt Rézsi Dodó. Ettől kezdve Rézsi Dodó mindig megjelent, valahányszor a zsidókról került szó. Mindig didergett, sosem tudott felmelegedni.

Ilyen volt Rézsi Dodó.