KÖNYVEK

Róbert Péter

Udvarhelyi András: Faludy – fogalomtár és szótár

2022.12.25.

Udvarhelyi András

Udvarhelyi András új könyve immár negyedszázad érdeklődés, munka, kutatás – de nyugodtan mondhatjuk, hogy szenvedély – eredménye. Már több könyvet írt kedvelt atyai barátjáról, foglalkozva szerteágazó munkásságával, eseménydús életével. Talán hozzájárult ehhez, hogy – mint a könyvből is kiderül Udvarhelyi András szintén sokféle tevékenységet folytatott volt fiatalkori segédmunkásság után könyvterjesztő, könyvtáros, tanár, újságíró , több tucat könyv szerzője. Ennek ellenére hangsúlyozza előszavában, hogy még mindig tanulónak tekinti magát.

 

Madarász Imre

 

Művét Madarász Imre irodalomtörténész kétszemélyes enciklopédiának nevezi, amely "egy irodalmi életmű lexikonszerű szócikkek formájában történő bemutatása egy olvasó pályatárs által". Fogalomtár adja a költő leggyakoribb szavainak, kifejezéseinek magyarázatát, sok idézettel. Szótárban találjuk Faludyval kapcsolatos személyeket és a költő életének helyszíneit (45 lakás volt, villák és barakkok egyaránt).

 

A könyv két főrésze nemcsak adatok ismeretterjesztő halmaza, hanem élvezetes olvasmány is. Egyik szócikk olvasása arra ösztönöz, hogy megnézzük a másikat, de főleg elgondolkozzunk rajta. Megismerjük Faludy nem mindennapi életét, itthoni sikeres pályakezdését, amely Villon átköltésein alapult, kényszerű vándorlásait, meghurcoltatását.

Recsk után elege volt a "rőt Bizánc" uralmából, kevesen tudják, hogy Costa Rica elnöke személyesen adott neki állampolgárságot. Az emigrációban is magyar marad, elismeri a nemzeti érzést, de nem nacionalista.

Zsidóságának tudatában van, bár nem hangoztatja, nem tartja fontosnak. Gyermekkorában szüleivel megkeresztelkedett, de szabadgondolkodó volt, bár fiát 1955-ben illegálisan lakásuk konyhájában keresztvíz alá tartatta. Nem szobatudós, élvezi az életet. Értesülünk mindkét nembeli szerelmeiről, kedvteléseiről, arról, hogy nemcsak nagy gurmand volt, de főzni is szeretett.

Udvarhelyi nagyon szívesen használja fel az ismerősök, olvasmányok címszavait eszmefuttatásra, saját véleményének nyilvánítására. Ez élvezetes formában történik, kár hogy néha érinti a napi politikát is.

Faludy családi viszonyai rendhagyóak, többször nősült, fia tanár lett, zseniális unokája meglepő módon anglikán lelkész, sajnos már nem tud magyarul. Állandó a párhuzam Máraival, Faludy inkább Hrabal pesti rokonának tartja magát.

Márai Sándor   Bohumil Hrabal

Latin verseket írt, de apró érdekességek is élénkítik műveit, ezek néha elég meghökkentőek pl. annak taglalása, hogy Petőfi tragikus halálának egyik oka, hogy menekülésre képtelenül részeg volt.

Hazajövetele után sikert siker után arat, előadásokat tart és nagy meglepetésre újra megnősül (a korkülönbség 65 év). Az itthoni politikában nem vesz részt, ritkán nyilvánít véleményt. 96 évesen hal meg…

Hagyatékát sokan ápolják, többek között Milánovics Danica szociális munkás, ezenkívül természetesen özvegye és Udvarhelyi András is, aki több művét szentelte Faludy emlékének. Utolsó könyve a Zebrapintyek az írógépen címmel Faludy levelezését gyűjtötte össze,mintegy előkészítve a mostani monográfiát.

Milánovics Danica    

A mű bibliográfiával és irodalomjegyzékkel zárul, amely nagy segítségére lehet a témában elmélyedni akaróknak.

Szép és tartalmas munka, megérdemli figyelmünket!

 

FEL