KÖNYVEK

Dávid Sándor-Dobor Dezső:

Keleti 100

2021.01.09.

 

Szép évfordulót élt meg a világ sportja.

 

 

Keleti Ágnes a nagy tornász, olimpikon, ötszörös aranyérem-tulajdonos 2021. január 9-én ünnepelte századik születésnapját.

 

 

 

Néhány hónappal előtte jelent meg Dávid Sándor-Dobor Dezső Keleti 100 című könyve, amelyben ennek a ritka életútnak az állomásait követte és tanulságait vonta le. A sajtóban már régebben "a világ nyolcadik csodájának" nevezték Keleti Ágnest, aki ma a világ legidősebb, élő olimpiai bajnoka és legidősebb érmese egyben.

Megtudjuk a könyvből mi a magyarázata példátlan sikereinek, milyen hatások érték eseménydús életútja során.

Megismerjük családját, édesapját, aki egy gyár résztulajdonosa volt és zsidó polgáremberként szívós munkával igyekezett biztosítani családja megélhetését. Sajnos gyermekei életét a történelem és a közép-európai nehézségek eléggé megkeserítették, különösen, mert az egész országot sújtó vesztett háború után a Klein családnak még az antiszemitizmussal is meg kellett küzdenie. A kis Ági igen korán kitűnt nem csak kulturális érdeklődésével, hanem sportbeli tehetségével. Iskolai tornaóráira, beleértve az egyes tornaszereket mindig nagy szeretettel emlékezett. Egyaránt foglalkozott a csellóval és a tornagyakorlatokkal, emellett kitűnő tanuló volt, amit szülei el is vártak tőle, mert az evangélikus gimnáziumban a zsidó tanulóknak négyszeres tandíjat kellett fizetni.

Megtudjuk a könyvből az akkor bontakozó magyar tornasport fejlődésének okait, inditékait megismerjük jelentősebb alakjait. Ágnes a VAC Makkabi Egyesületben tornázik, 1937-től annak tornaterme, amely a Zsidó Gimnáziumban volt egyike a legjobbaknak. Sajnos a zsidótörvények megakadályozzák, hogy helyet kapjon a külföldre utazó tornászválogatottban való részvételre. 1939-től felveszi a Keleti Ágnes nevet, de ez sem segít a megkülönböztetésen, nem veszik fel felsőoktatási intézménybe, érettségi után szűcsinasnak áll. Férjhez megy Sárkány Istvánhoz, a nagy tehetségű fiatal tornászhoz, de már dühöng a háború, nászéjszakájukat az óvóhelyen töltik.

A Klein néven született Keletinek meg kellett tanulnia, hogy hívják Juhász Piroska szüleit, új személyisége alapadatait, mert ha hibázik és lebukik, az egyet jelent a halállal. Szalkszentmártonban húzta meg magát 1944-ben, de férje, Sárkány István miatt Budapesten is járt néhányszor, még ha kockázatos is volt a bombázások és a harcok miatt. Cseléd lett, és mint később kiderült, a városparancsnok helyettesének házában dolgozott. A hamis papírokkal, Juhász Piroska néven ő átvészeli a rettenetes időket, de édesapja nem tér vissza Auschwitzból. Januárban véget ért Budapest ostroma, a férje tavasszal 33 kilósan tért vissza a mauthauseni koncentrációs táborból.

1945. után megszaporodnak sportsikerei és 1948-ban már részt vesz a londoni olimpián. A könyv részletesen szól az előkészületekről, a magyar sportélet alakulásáról, ezekben az években. A tatai edzőtábor és a versenyek háttere színessé és olvasmányossá teszi a lapozgatást a könyvben.

Keleti Ágnes bejut a Testnevelési Főiskolára először, mint hallgató, majd nagyon hamar, mint oktató. Persze a politika sok mindenbe beleszól, például a Balkán játékok, amelyeket ő fölényesen megnyert 49-től már nem kerülhetnek megrendezésre. Viszont sikeresen szerepel Moszkvában, sok barátságot köt külföldi versenyzőkkel. Családi élete már nem ilyen felhőtlen, elválik férjétől, a szakmai sikerek hoznak fényt életébe.

1952-ben a Helsinki Olimpia aranyérmek sorát hozza Magyarországnak, Ágnes is kitesz magáért.

Az 1952-es olimpián, Helsinkiben: Korondi Margit a győzelmi dobogón, jobbra a szovjet Gorohovszkaja, balra Keleti Ágnes

A következő években a Testnevelési Főiskola egyik legkedveltebb tanára, elméletileg és gyakorlatilag a magyar tornászsport élére kerül. Nagy változást hoz életében 1956, rendellenes körülmények között utaznak el Melbourne-be, a csapat pedig nagyon készül. A küldöttségben sok az "eszkimó", így nevezik a 62 %-ot kitevő kísérőket. Történész – és nem csak sporttörténész – számára is érdekes a csapat hangulata, a légkör, a versenyek alatt és után. A versenyzők nagy része nem jön vissza. Ő sem.

 

 

Először Ausztráliában élő nővérénél tölt néhány hónapot, majd megtalálja helyét a zsidó államban. Jól érzi magát Izraelben, sokat tesz a fiatal állam fiatal tornasportjáért. Megalapítja Wingate Intézetet,amely a torna fellegvára lesz, megtalálja a boldogságát is. Férjhez megy, két fia születik.

 

 

2000 óta Budapesten él. Nem öregszik, a régi sportolók felkeresik, szívesen emlékeznek rá. Kitüntetéseket kap, a Nemzet Sportolója.

1949-ben a Magyar Köztársasági Sportérdemérem arany fokozatát, 1951-ben a Magyar Népköztársasági Érdemrend V. fokozatát és a Magyar Népköztársaság kiváló sportolója címet, 1954-ben a Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója címet kapta. 1981-től a Zsidó Sporthírességek Csarnokának (International Jewish Sports Hall of Fame) tagja. 1995-ben MOB Olimpiai aranygyűrűt kapott, 2002-ben a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) beválasztotta a Hírességek Csarnokának (Hall of Fame) tagjai közé, 2003-ban MOB Érdeméremmel tüntették ki, 2004-ben megkapta a Nemzet Sportolója címet. 2005-ben megörökítette kéznyomát és aláírását a Magyar Sportcsillagok Falán, 2008-ban bekerült a Magyar Tornasport Halhatatlanjai közé, 2011-ben Magyar Tornasportért Díjat, Elnöki Érdemérmet és MOB emlékplakettet, 2015-ben Prima Primissima díjat, 2019-ben Pro Urbe Budapest Díjat kapott. 2017-ben megkapta Izrael legrangosabb kitüntetését, az Izrael díjat, 2020-ban Újpest díszpolgára lett.

 

 

Mozgalmas életútjára a 2002-ben megjelent Egy olimpiai bajnok három élete című könyvében emlékezett vissza.

 

 

Életútja regénybe kívánkozik és a Keleti 100 című könyve felveszi a versenyt a műfaj más műveivel is. Események, helyszínek váltogatják egymást, sportolók és sportvezetők tömege jelenik meg lapjain, sok érdekes kép között. Igyekszik ugyan a történelmi hátteret is megvilágítani, de ez néha pontatlansággal, tévedésekkel jár.

Önvallomásukban a szerzők a könyv végén bevallják: "Öröm volt ezt a könyvet írni!" Befejezve az olvasást sokan osztoznak ebben az érzésben!

 

Kiadó a Magyar Torna Szövetség, társkiadó Pannónia nyomda Kft.

 

Róbert Péter

FEL