KÖNYVEK

Róbert Péter

Masszázs és történelem

2022.12.12.

 

Vannak bizonyos szolgáltatások amelyek óhatatlanul az emberek közti kommunikációval járnak. Ilyenek pl. a borbély, pedikűrös vagy a masszőr. Hallgatni unalmas, beszélgetve jobban telik az idő, így sokat megtudhatnak ügyfeleik - vagy esetleg mások - életéről, munkájáról. S ha az illető jelentős személyiség, ez fontos is lehet – talán még az utókornak is!

Francois Kersaudy

 

Egy ilyen személyiségről szól Francois Kersaudy "Himmler masszőre" című, a Corvina kiadó gondozásában megjelent könyve.

 

 

Félix Kersten

Félix Kersten - akinek az életéről szól a könyv - igazi európai a XX.századból, több állampolgársággal és nyelvvel, változó lakhelyekkel. Szolgál a német császári és a finn hadseregben, szülőföldjén Észtországban az orosz Vörös Hadsereg ellen harcol. Szereti Hollandiát, földbirtokos Németországban, de legtöbbre a svéd állampolgárságot tartja. A gimnáziumban nem jut el az érettségiig, de orvosprofesszorok ajánlják az által kidolgozott terápiát.

 

Heinrich Himmler

Tibeti mesterétől tanult technikájának eredményei hírnevet és gazdagságot hoznak neki, olyannyira hogy 1939 tavaszától őt kérik fel Heinrich Himmler, az SS rettegett vezetőjének kezelésére. Ügyes keze csillapítja a Reichsführer hasgörcseit, aki 6 év alatt több mint 200 alkalommal veszi igénybe Kersten masszázstudományát. Ő nem fogad el fizetést és amikor páciense SS tiszti ranggal akarja honorálni, okosan ezt se fogadja el. Néha ugyan egyenruhát visel, de csak a könnyebb mozgás miatt. Miért vállalja mégis?

Hermann_Göring

 

Rengeteg információhoz jut, belelát a magas politika boszorkánykonyhájába, az egymás ellen is szüntelenül áskálódó náci vezetők intrikáiba. Megtudhatjuk pl. hogy Göring ellenezte a Szovjetunió megtámadását, hogy Hitler Anglia és az USA közt osztotta volna fel a szovjet állam ázsiai területeit.

 

Német részről felmerült Finnország és Svédország esetleges megszállása is. Utóbbi megakadályozásában - Kersten szerénytelen visszaemlékezése szerint - neki is része volt, ám ez azért nem valószínű. Himmler nagyrészt munkahelyi stresszben szenvedett, aminek oka főleg az általa csodált Hitlertől való félelem és szétaprózott tevékenysége volt.

Jellemző, hogy az 50-es években nálunk megpróbált gumipitypang (kokszagiz) termesztésével és a tengervíz sótalanításával is megbízták.

Megtudhatjuk, hogy néha problémák voltak a náci vezetők származásával. Heydrich kicseréltette zsidó nagyanyja sírkövét, Ley a Munkafront vezetője, töröltette nevéből az "y" előtti "v" betüt, de támadhatóak maradtak.

Reinhard Heydrich   Robert Ley
Folke Bernadotte

 

Kersten befolyást szerzett Himmlerre és ezt jóra használta. Először csak egyes letartóztatottak szabadon bocsátását érte el, később már csoportokért emelt szót. Zsidók elengedését a haláltáborokból csak az utolsó időben folytatott tárgyalások hozták meg, amelyeken a svéd Bernadotte gróf is részt vett. Ennek oka Hitler ellenzése volt, aki megtiltott, hogy a táborokat akár egyetlen zsidó is elhagyja.

Segitett neki Himmler bizonytalan lelkivilága, ezoterikus vonzalmai. Pénzt nem kapott, de tekintélyt befolyást szerzett, más náci vezetők irigyelték is a "sarlatánt". Ne feledjük, hogy háborús ínség volt, az ellátási nehézségekre jellemző, hogy Himmler egyszer csokoládét és almát ajándékozott neki kezelés után.

Tömegek megmentésére csak a háború végén volt módja. Sikerült szabotálni Hitler gyilkos parancsát a szövetségesek által 8 km-re megközelített koncentrációs táborok felrobbantásáról, rabjaik halálmenetbe hajszolásáról. Megrázó Himmler és a Zsidó Világkongresszus képviselőjének tárgyalása, a náci vezető szemérmetlenül tagad és hazudik, beszél a "csatabárd elásásáról a zsidókkal" 1945 márciusában, ötmillió áldozat után!

Bernadotte fehér buszai beteg rabokat, gyakran haldoklókat – sajnos csak a foglyok kis részét – viszik Svédországba.

Háború után Kersten érdemeit – legalább 100.000 embert, köztük kb. 60.000 zsidót mentett meg – nem méltányolják, vagyonát elveszti, egy ideig mint balti németet a Szovjetuniónak való kiadatás veszélyezteti.

Ezt elkerüli, de hontalan személy lesz évekig, áhított svéd állampolgárságát csak 1953-ban kapja meg. Sajnos igaz a könyv alcíme: "Egy elfeledett embermentő története". Pedig a lábjegyzetekből és a hivatkozott anyagokból kitűnik Kersten pozitiv befolyása az eseményekre.

Tudományos igazoltsága nem megy a könyv olvasmányossága rovására. Mindenkinek ajánljuk aki meg akar ismerkedni az ismert események eddig ismeretlen hátterével!

 

FEL