KÖNYVEK

Vakmajom

Tudjátok, ki találta ki a hét törpe nevét magyarul, és hogy mi lett a jutalma?

2023.01.13.

 

A Liszt Ferenc téren, a 10-es számú házon áll egy tábla, miszerint itt élt "Lakner bácsi", azaz Lakner Artúr, aki mindössze 51 évesen hunyt el 1944-ben, az évszámból sajnos kikövetkeztethető, hogy erőszakos halállal. Származása miatt deportálták a jeles terézvárosi lakost, és Németországban ismeretlen körülmények között halt meg. Aligha feltételezhető, hogy ezek a körülmények emberhez méltóak lettek volna.

 

Lakner Artúr Lakner Jakab foltozósuszter és Krausz Róza fiaként született zsidó családban, 1893. április 7-én, Zólyomban. Összesen 14-en voltak testvérek, akikből 10-en maradtak életben.

 

 

Mit tett Lakner úr? Harcolt az első világháborúban, tehát háborús veterán. Aztán 1919-1924 között a Corvin-filmgyár gyártelepét vezette, majd a filmgyár dramaturgjaként találjuk, Chaplin és Buster Keaton filmjeihez írta a humoros feliratokat, később mozikat üzemeltetett vállalkozóként, színdarabokat írt gyerekeknek. 1925 végén kezdte szervezni gyermekelőadásait vasárnap délelőttönként a Capitol moziban, az Urániában, később a Royal Apollóban,   melynek igazgatója volt, amelyet "Lakner bácsi és inasa" címmel hirdettek (az inas Lakner kisebbik lánya, Noémi volt). Ő vette fel hajdan Kabos Gyulát a volt Bástya moziba, hogy az esti előadások előtt kacagtató műsorral lépjen fel.

Úgy gondolta, hogy a gyerekek számára külön az ő világukra szabott darabokat kell írni, melyekben nincs erőszak. Lánya könyvéből lehet tudni, hogy a rajongó gyerekek gyakran egészen hazáig kísérték előadás után.

A teljesség igénye nélkül "Lakner-gyerekek" voltak: Ruttkai Éva, Galambos Erzsi, Kishegyi Árpád, Lakatos Gabriella, Pataki Ferenc, Rónai András, Ferrari Violetta, Szombathelyi Blanka, Váradi Kató és Zsolnai Hédi.

Mindeközben filmdramaturg, illetve 1925-től 1937-ig a Royal Apollo és társfilmszínházainak igazgatója volt. Írt színdarabokat is. Zenés gyermekszíndarabjai főleg a Vígszínházban kerültek bemutatásra, ahol 1930-1938 között tartott állandó gyermekelőadásokat. 1935. november 3-án a Magyar Mozgóképszínházi és Filmipari Tisztviselők Országos Szövetségének társelnöke lett.

 

 

 

 

 

Édes Mostoha című gyermek-operettjéből 1935-ben filmet írt.

 

 

Filmforgatókönyveken is dolgozott, dramaturgként rész vett az első magyar filmszinkron elkészítésében, neki köszönhetjük a Walt Disney féle Hófehérkében a hét törpe nevét, ő találta ki őket: Tudor, Vidor, Morgó, Szende, Szundi, Hapci és Kuka.

Nagyon sokoldalú művészi és vállalkozói tevékenységet folytatott. Üzletember, gagman, showman, író.

1944-ben be kellett vonulnia a Rökk Szilárd utcai, a Rabbiképző épületében berendezett gyűjtőközpontba. Orvosoktól próbált igazolást szerezni, hogy a szíve nem egészséges, de ez nem járt sikerrel.

Az utolsó hír róla, amikor 44-ben utoljára látták, hogy Kecskeméten, a marhavagonok mellett az elhurcolásukra várakozó gyerekeknek játszott. Még ott is. Aztán kegyelemből kapott tán egy golyót, vagy puskatussal agyonverték, vagy elvitte az éhezés, a betegség, a gáz, nem tudhatjuk. Ezt tette vele a haza. Ez lett a jutalma.

Ha a hét törpét látjuk, gondoljunk Lakner úrra, és hogy micsoda embertelenség történt itt, a csőcselék a polgártársaira tört, az aljas söpredék a tehetségre és a szorgalomra, és micsoda veszteség, amit soha nem lehet sem megbocsátani, sem elfelejteni, sem cinkosan hallgatni róla.

 

FEL