A.Gergely András

Tiszaréti magyar legendárium, vérvád-jelenetekkel tarkítva

Márton László regénye látszatra az 1882-es tiszaeszlári vérvádról és az akkori Magyarországról szól, eközben azonban a historikus forrástisztelet mellett a darutollas magyar história groteszk mese-válogatásaként hangzik fel….

Róbert Péter

Horák Magda: “Lulu”
Bálint Lajos élete és munkássága

Szegény zsidó családban született, de már gyerekként a színház vonzotta. Ingyenjegyért kisebb szívességeket tesz a művészeknek, ott van a “klakk” tapsolói közt. Baráti köre felnőve a magyar kulturális elitjét alkotja, részt vesz a Thália Társaság alapításában.

Róbert Péter

4 +1 könyv Szabadkáról

Az ajánlott négy könyv mindegyike Szabadkáról szól, más szerzőkkel és más szemszögből. Kettő közülük a város újkori történetét meséli el, az egyik magyar, a másik délszláv oldalról – ami több helyütt bizony nem egyezik.

Róbert Péter

Címlapon Magyarország

A TranzPress Kft. nagy és szép feladatot vállalt a Címlapon Magyarország kötet kiadásával és gondozásával, hogy általános históriai és sajtótörténeti problémákkal kell szembenézni a szerzőknek. Elolvasva a könyvet örömmel állapíthatjuk meg, hogy sikerült!.

Honti János

Császárné volt – Kósa János regénye

Kósa János regényéről mindjárt kezdetnek meg kell mondanunk, hogy a rossz példák nyomasztó túlereje ellenére sikerült valami új színt hoznia a régi témakörbe.

Róbert Péter

Forgószélben

Balázs Pál: Forgószélben

Kultúrtörténeti szempontból is hézagpótló munka. Egyrészt jó betekintést ad a korabeli budapesti zsidóság sokszínű világának kevéssé ismert fejezetébe, másfelől a magyar művelődéstörténet szerves része

Róbert Péter

Csodarabbik

Illyés Bence: Zempléni csodarabbik

A csodarabbi eredetileg egy zsidó vallási irányzat különleges tudással és vonzerővel rendelkező képviselőjének tettei alapján kiérdemelt közkeletű elnevezése volt a magyar közbeszédben..

Róbert Péter

Anikó Budán
Szalai Anna : “…lehet, hogy messze szakadunk egymástól…”

Szalai Anna irodalomtörténész több műben ápolta Hanna Szenes emlékét. Új könyvében Szenes Anikó családi hátterét és ennek hatását a gyermek, majd ifjú leány fejlődésére mutatja meg.

Róbert Péter

Női sorsok

Jehudit Rotem: Oly nagyon szerettem

A könyv főhőse Magyarországon született és nőtt fel. a könyvben jelzett kérdések évtizedek múltán sem oldódtak meg, filmek és írások születnek a zsidó nők helyzetéről a vallásos családokban.

A.Gergely András

Mellett és ellen

Mózes Endre összeállítása igen impozáns munka. Lehet, épp annyira provokáló, mint amennyire évszázadokat összegző, eszmékkavalkádját és sodródásait szemünk elé pakoló buzgalma azt indokolhatóvá teheti.

Róbert Péter

Álarcosbál a Fehér Keresztben

A kanadai történésznő nem egyszerűen zsidó történelem-könyvet alkotott hanem azt vizsgálja, hogy az asszimiláció folyamata miért nem sikerült. Nemcsak Magyarországon, hanem Nagy-Britanniában sem, ugyanis együtt tárgyalja a két országot.

A.Gergely András

“Hisz’ a hegedű az ünnep lelke” /Heine/

A 20. század utolsó negyedében az Amerikából és Izraelből indult klezmer-revival mára már magával ragadta az egész világot. Ez a zene azonban nem az Újvilágban, de nem is az óhazában volt honos, hanem éppenséggel környékünkön, Kelet- és Közép-Európában

Róbert Péter

Az oktatás hatása egy közösség sorsára

Élvezetes és tanulságos a Napvilág Kiadó gondozásában 2021-ben megjelent könyv. Az olasz professzornő és az izraeli egyetemi dékán 12 éves munkája ötvözte a közgazdasági és történelmi kutatás módszereit, hatalmas mennyiségű irodalmat feldolgozva, kutatóintézetek támogatásával.

Adatkezelési tájékoztató

Szerkesztőség:  Kiss Endre, Haraszti György, Kocsis Péter