LEGENDÁK

Dávid András

STENCIL - a Gestetner család története 6.

A gyár

2021.12.13.

Egy-egy nagyobb találmányt, mint a gőzgép feltalálása, ezernyi újabb követ és hirtelen megváltozik a társadalom, csökken vagy megszűnik az évtizedeken át tartó tömeges éhezés, többen tanulnak, új gondolatok rebbennek fel, forradalmak követik egymást, ilyen a kapitalizmus. A fényképezést követően feltalálják a filmfelvételt, mozik nyitnak, ahol nem csupán zsebkendőinket sírhatjuk tele a romantikus történetek láttán, de a nagyfilm vetítését megelőzik a reklámfilmek, azt pedig a híradók.

Az egyik ilyen filmhíradók készítésére szakosodott cég volt a Pathé, készített egy viszonylag hosszú filmet a Gestetner gyárról is. Ha lehántjuk az eltelt idő által megváltozott szokásokat, mégis mi minden látszik ezen a száz évvel ezelőtt készült filmen?

Először is megjelenik London Totenham negyedében madártávlatból a gyár, ami hatalmas. 1906-ban 6000 munkás dolgozik itt. Az 1928-as filmben feltűnik Sigmund Gestetner is, ahogy egy igazgatójával ellenőrző körutat tesz a műhelyekben.

No és a műhelyekben a gépek, sőt egy fémöntöde, laboratórium a tintának, stb. Mai szemmel furcsa: a gépeknél fiatal gyerekek állnak. Gyermekmunkások. A komplexebb feladatot amolyan teenagerek látják el. Akkor ez természetes volt, ma már felszisszenünk, ezeket a változásokat is a kapitalizmus hozta.

https://www.youtube.com/watch?v=2TSVuH5yiFo

A film könnyedén hozzáférhető az interneten és külön érdekesség az internet által lehetővé tett hozzászólások.

lee harvey

I worked there too! They were happy times. Best company I’v ever worked for.

Azaz: Ott dolgoztam én is! Boldog idők! A legjobb cég ahol valaha dolgoztam.

Rosalind Fielding

My Dad worked there for a number of years - he's now 90 and has suffered from tinnitus for most of his life due to the factory noise. No ear defenders back then!

Azaz: Apám hosszú éveken át dolgozott ott. Most 90 éves és fülzúgástól szenved, amit az akkori üzemi zaj okozott. Fülvédelem nem létezett akkor!

Mindezzel együtt a gyár és a stencilgépek szárnyalása folytatódik.

Dávid Gestetnert Franciaországban, Nizzában éri utol a halál, 1939 március 8-án.

Zsidó szokás szerint, élő családtag nevét nem kapja meg újszülött, mégis 1937-ben világra jött gyermekét Sigmund a gyereket még élő nagyapja nevével ruházza fel. Mintegy 2 évvel élte túl unokája születését tehát Dávid Gestetner és az ifjú David, testvérével, Jonathannal veszik át és folytatják az üzem igazgatását.

1950-ben megjelentek A Xerox cég első fénymásológépei a piacon, és ez a stencilgépek végét is jelentette. Bár a Gestetner is átállt részben a fénymásolók gyártására, azonban ezek a legkülönfélébb gyártóktól származó gépek néhány évtized alatt ellepték a piacot és feleslegessé tették a stencil gépeket.

1995 egy japán eredetileg vegyipari multicég a RICOH, felvásárolja a Gestetnert így a két unoka,(volt) igazgató, David és Jonathan felszabadul és új, kedve szerinti vállalkozásba fog.

A Gestetner család kezdetektől fogva a könyvgyűjtés szerelmese volt, ehhez annyit kell hozzátenni, hogy a régi, értékes könyveké. Mikor a két igazgató átadja a Gestetner üzem igazgatását az új tulajdonosnak, mindketten új tevékenységet keresnek, és nem véletlenül mindketten a könyvekben találnak rá jövőbeli elfoglaltságukra.

David, az unoka passziója mindig a vitorlázás, a yacht, navigálás a tengeri utakon volt. A GPS feltalálása előtt a tengerészek is térképeket használtak és a hajózás, vagy a világ történelme egyaránt, nyomonkövethető ezeken a régi tengeri atlaszokon. A gyüjtemény legrégebbi tengeri atlasza famose del Mondo by Thomaso Porcacchi published in 1590, a szigetekről szóló térképatlasz, melyet időrendben további ritkaságok és szépségek követnek.

Jonathan is a könyvkollekciók bűvkörében marad, őt azonban nem a tengerek, hanem London építészeti történelme, és más könyvkülönlegességek kötik le. Egy 1998-as interjúban (Sheila Markhan 1998, SIGN OF TIMES, Jonathan Gestetner, The Bookdealer) így beszél életútjáról:

"Mérnöknek tanultam, és részévé váltam egy, mintegy 25 éve az én nevemet viselő cégnek. A legtöbb gyűjtő excentrikus és konok, hogy a számára érdekes tárgyakat megszerezze magának. Először London történelmével foglalkozó könyveket szereztem, általában 3 erre szakosodott árustól. Tőlük rengeteget tanultam, igyekeztem a példájukat követni.

Nem érdekelt meglévő gyűjtemények megszerzése, ez olyan lenne, mint valaki másnak az ízlését követni. Mindig az egyedit, az eddig ismeretlent keresem.

Az életben mindig eljön egy pillanat, amikor dönteni kell arról, hogyan tovább. Számomra ez 1980-ban adódott, amikor a Gestetner cég tulajdonjogát és vezetését átadtuk. Így nyílt lehetőségünk érdeklődésünknek megfelelő új elfoglaltságok után nézni.

Eleinte művészeti konzultánsként dolgoztam, tanácsot adtam, hogyan építsenek gyűjteményeket fel, hol és milyen könyveket vásároljanak. Ebből adódott, mikor elhatároztam, hogy saját speciális könyvesboltot nyitok Londonban. Ez lett a Marlborogh Rare Books.

©http://www.dioramasandcleverthings.com

https://tertuliabibliofila.blogspot.com/2014/10/marlborough-rare-books-uma-livraria-em.html

Vicces állapot egy 15.000 alkalmazottat foglalkoztató cég után egy olyat vezetni, ahol összesen négyen vagyunk. És meglátásom szerint egy multicég vezetésével szerzett tapasztalat nem sokat ér egy kisvállalkozásban."

David: https://www.artlyst.com/whats-on-archive/daniel-crouch-rare-books-presents-tts-maugural-exhibition-the-gestetner-collection-of-maritime-atlases-voyages/

 http://www.sheila-markham.com/interviews/jonathan-gestetner.html Marlborough Rare Books

 

 

FEL