LEGENDÁK

Amit Naor
Izrael, - https://blog.nli.org.il/en/csibi/

Braun József "Csibi":
Egy zsidó futballsztár tragikus története

2021.06.22.

 

 

Braun József az év labdarúgója és gólkirálya volt szülőhazájában, Magyarországon, de aki látta a válogatottban, nem sejthette, hogy tragikus véget ér az élete a holokausztban.

 

Még azok is, akik előre ismerték, nehezen ismerték volna fel a kényszermunkás egyenruhába öltözött törékeny figurát - vékony rongyokat, amelyek keveset tettek az orosz front zord időjárási körülményei ellen a második világháború alatt. De ha közelebbről megnézték volna, vagy véletlenül hallották volna a nevét, valószínűleg pontosan tudták volna, hogy ki ő. Néhányan talán még elolvasták az általa inspirált könyvet is: Csibi, amelyet Senesh Béla (Szenes) írt.

Senesh nem volt más, mint Hannah Senesh apja, apja annak az ikonikus héber ejtőernyős és költőnek, akit elfogtak és megöltek egy merész második világháborús küldetés során az ellenséges vonalak mögött. Jóval korábban azonban Senesh Béla meglehetősen ismert drámaíró és újságíró volt Magyarországon, bár Csibi lett a leghíresebb műve. A könyv az 1920-as években rendkívül népszerű volt Magyarországon, az 1950-es években Avigdor HaMeiri fordította héberre.

Csibi by Béla Senesh (Szenes), megjelent héberül Hakibutz Hameuchad Kiadó

A cselekmény egy apa nélküli fiúról szól, aki egy szegény munkásosztálybeli környéken nő fel, mielőtt egy olyan iskolába küldik, ahol a gyerekek kiváltságosabb háttérrel rendelkeznek. Először a többi gyerek ugratta őt a rossz neveltetése miatt. "Azok a szegény emberek természetüknél fogva tisztátalanok" – jegyezték meg osztálytársai, miközben úgy döntöttek, hogy kerülik, és figyelmen kívül hagyják a fiút, attól tartva, hogy egy ilyen ember "hirtelen zsebkést húz és hátba szúr minket". A fiút a "Csibi" becsmérlő névvel illetik, ami magyarul utcagyereket jelent

A könyv folyamán azonban a fiú, Horovecz István, megmutatja erényeit és személyes feddhetetlenségét, és végül a futballpályán is sikerül megnyernie osztálytársait. Csibi bátran kitart osztálytársai mellett különböző csínytevéseik és gúnyolódásaik ellenére, és végül segít iskolájának megnyerni egy rangos tornát. Az epilógus arról szól, hogyan lesz végül nemzetközi futballsztár, később orvos. A könyv a hazai fiatal olvasók számára vált klasszikussá.

Bár a zsidó kapcsolat nincs külön említve, viszont erre való utalások sok helyen vannak a könyvben. Például Csibi első tanítási napján a tanára Horovecz helyett Horovicznak ejti ki a vezetéknevét. A "Horovecz" nevet "e" -vel sok zsidó család fogadta el, akik egy "magyarosabb hangzású" név választásával igyekeztek kevésbé nyilvánvalóvá tenni származásukat. Csibi magyar társadalomba való asszimilációja tükrözte Senesh Béla saját meggyőződését a zsidó asszimiláció fontosságáról.

 

Senesh Béla, a Hannah Senesh Archívum az Izraeli Nemzeti Könyvtárban

Szóval ki volt az eredeti "Csibi"? Senesh Béla könyvének ihletője Braun József volt, akinek története hasonló a korabeli európai sportolók történetéhez: magyarok, németek, osztrákok és így tovább, de sok szomszédjuk és ismerősük számára elsősorban zsidók voltak. Magyarországon a 19. század végén és a 20. század elején különösen sok zsidó kezdett egy viszonylag új sportághoz – a labdarúgáshoz – fordulni. A sport olyan út volt, amely a társadalomba való beilleszkedést kínálta, egy olyan jövőképet, amely a fiatal Braun József számára vonzó volt.

Braun 1901-ben született Budapesten, középosztálybeli családban. Apja rosszallása ellenére kezdett el focizni, tehetsége már fiatalon is megmutatkozott. 13 évesen idősebb gyerekekkel játszott, és mindig sikerült kitűnnie. 1916-ban Braun meghívást kapott az MTK-hoz, az ország egyik legnagyobb klubjához, miután az edző véletlenül látta játszani egy helyi parkban. Véletlen egybeesés, hogy az MTK-t valójában egyfajta "zsidó" csapatként ismerték – a klub zsidó elnökén kívül több neves zsidó játékos is szerepelt a klubban, köztük Guttmann Béla, Mándi Gyula és Nadler Henrik.

 

Braun József “Csibi”

Braun, akit "Csibi"-nek becéztek, a jobbszélen játszott, és rendkívül lenyűgöző játékos volt. Ronen Dorfan izraeli sportújságíró úgy jellemezte Braunt, mint aki képes volt minden feladatát tökéletes pontossággal elvégezni a pályán. Hihetetlenül gyors volt, kiváló labdavezérlési képességekkel, valamint a kapura figyelt.

 

az MTK 1903 március 1-én

Braun kilenc magyar bajnoki címet nyert az MTK-val, valamint két Magyar Kupát. Klubszinten elért eredményei mellett a magyar válogatottban is szerepelt, huszonhét nemzetközi mérkőzésen tizenegy gólt szerzett. Dorfan kifejti, hogy az 1920-as években a nemzetközi futball kontextusában ez viszonylag magas számú megjelenés volt. Braun 18 évesen kezdett el Magyarországon játszani, 1919-ben az év labdarúgója volt, és részt vett az 1924-es olimpián is.

 

 Braun József  "Csibi"(jobbról a harmadik), a magyar válogatott tagja 1924-ben

Sajnos Csibi futballkarrierje korán és hirtelen véget ért. 20 éves korában Braun súlyos sérülést szenvedett, amelyből felépülhetett, de 1926-ban, amikor még csak 25 éves volt, kénytelen volt letenni a futball-cipőjét egy újabb súlyos sérülés után. Míg az 1920-as évek végén két amerikai csapattal (köztük a brooklyni Brooklyn Hakoah-val) próbálkozott, Braun hamarosan véget vetett rövid és jeles karrierjének, egy olyan korban, amikor a legtöbb futballista a csúcson van.

Az 1930-as években Csibi kipróbálta magát az edzősködésben is, néhány évet töltött a szlovák Slovan Bratislava csapatának irányításával. 1938-ban azonban az antiszemitizmus térhódításával Braun kénytelen volt visszatérni szülőhazájába, Magyarországra.

Hamarosan jött a második világháború, Magyarország 1941-ben a tengelyhatalmak tagjaként lépett be a háborúba. Braun, aki akkor 40 év körüli volt, kénytelen volt bevonulni az egyik munkaszolgálatos zászlóaljba, mint sok zsidó társa. Ezek valójában kényszermunka-szervezetek voltak, a foglyoknak, főként zsidóknak lövészárkokat kellett ásniuk és erődítményeket építeni a háborús fronton, miközben teljesen ki voltak téve a szovjet belövéseknek.

Braunt a keleti frontra küldték, és nem volt olyan szerencsés, hogy túlélje. Csibi, a nemzetközi futballsztár két év kényszermunka után, embertelen körülmények miatt éhen és kimerülten halt meg.

Braun József neve ma Magyarországon teljesen feledésbe merült. Valami azonban marad – a nevét viselő gyermekkönyv ugyanúgy, mint a szerző reménye arra, hogy a futballon és a sporton keresztül bekerül a magyar társadalom ismeretébe.

2020 végén Hannah Senesh teljes archívumát letétbe helyezték az Izraeli Nemzeti Könyvtárban. Egy részét édesapja, Béla életművének szentelik. Szeretettel bátorítjuk olvasóinkat, hogy fedezzék fel ezt a csodálatos archívumot mind online, mind az Izraeli Nemzeti Könyvtár épületében.

 

 

 

FEL