LEGENDÁK

Széman Emese Rózsa
Szilágysági szó - https://www.szilagysagiszo.ro/

Joe Pasternak, a producer,
aki nincstelen szilágysomlyói fűszeresinasból lett dúsgazdag sztár

Ő BESZÉLTE RÁ A FILMEZÉSRE A FIATAL ELVIS PRESLEY-T

2021.01.02.

 

 

Joe Pasternak, a producer

Neki is csillaga van Hollywoodban, producerként a fiatal Elvis Presley-t is ő terelte a filmezés felé, pedig egy nincstelen szilágysomlyói fűszeresinasból lett dúsgazdag sztár már Joe Pasternak néven. Természetesen ő is magyar, Paszternák Józsefként született.

Az angol Wikipédia szerint Szilágysomlyón 1901. szeptember 19-én Paszternák József néven született, a Dohány utcai zsinagóga levéltárában őrzött, a szilágysomlyói zsidóság történetét megíró 7 kötet szerint viszont már születési neve is Joseph Herman Pasternak (Schweitzer József egykori főrabbi szíves közlése). Anyja Janowitz Róza volt, apja nevéről nem egyértelműek a források, amint az sem tisztázott, hogy kereskedő, könyvelő vagy kántor volt-e a tizenegygyerekes férfi.

Már kiskorában imádta a némafilmeket, azt a kis pénzt, amit fűszeresinasként keresett, a helyi moziban költötte el. Aztán a tizenéves fiú egyszer oda állt az apja elé és közölte vele: Utazom. Hová? – kérdezte megrökönyödve az öreg kántor. – A nagyvilágba! – jött a válasz.

Felült az első vonatra, amely Budapestre ment, ott kezdettben újságot árult rikkancsként, abból próbált megélni. Aztán mivel jól beszélt németül, Bécsben lett idegenvezető, onnan pedig Berlinbe vezetett az útja, ahol díszletmunkásként tartotta el magát.

Joe Pasternak (balról a harmadik) a komikus Huszár Pufi (balról a negyedik) verőcei villájában is vendégeskedett.
Fotó: Arcanum/Színházi Élet

A szíve mélyén Amerikába vágyott, ezért gondolt egy merészet és Berlinből egészen a hamburgi kikötőig gyalogolt. Több mint 250 kilométerről beszélünk. Az útszéli árkokban aludt, és már ott eltervezte, hogy Hamburgba érve felszökik egy Amerikába tartó óceánjáróra. Meg is tette, ám lefülelték és még meg is verték a matrózok. Innen, Hamburgból írt aztán levelet a család távoli rokonának, Paszternák Izsáknak, akiről annyit tudott, hogy Philadelphiában él. Megírta, hogy a tengerentúlra menne, de nincs egy fillére sem. Csodák csodája, három héttel később megérkezett a válasz, néhány dollár és egy hajójegy lapult a borítékban. 1925-öt írtuk.

Az akkor 24 esztendős Paszternák József immár legálisan felszállt egy hajóra, ám nem is sejtette, hogy sokáig az új világban is küzdelmes évek várnak rá. Kezdetben egy bőrövkészítő üzemben volt lyukasztó, aztán liftes fiú, majd gondolt egy merészet és Long Islandbe utazott. Tudta jól, ahhoz, hogy bekerülhessen a filmiparba, kapcsolatok kellenek, éppen ezért beállt mosogatónak abba az étterembe ahol a nagy hírű stúdió, a Paramount vezetői ebédeltek.

Számtalan színésznő köszönhette neki a karrierjét.
Fotó: Arcanum/Film Színház Muzsika

Mosogatóból aztán pincér lett, és minden követ megmozgatott, hogy kedvébe járjon a neves rendezőnek, Allan Dwan-nek. Az amúgy mogorva idős úr minden nap bifszteket evett, ám elégedetlen volt az adaggal. Paszternák a saját pénzéből dupla adagot kért a konyhán és azt vitte ki a neves filmesnek. A rendező elcsodálkozott, majd idővel feltűnt neki, hogy csak az ő étele ilyen méretes. Meg is kérdezte a fiatal pincért: – Szeretne valamit? – Most, hogy mondja, igen, vegyen fel segédrendezőnek! – jött a válasz Paszternáktól. Innentől pedig nem volt megállás.

 

Pillanatok alatt rendezőasszisztens lett és mindenki számára feltűnt, hogy különleges érzéke van a filmezéshez. 1934-ben már az Universal filmgyár európai igazgatójaként látogatott vissza Budapestre.

1936-ban (vagy ’38-ban – mai tudásunkat Pasternakról végigkíséri a bizonytalanság) már a New York-i Universal küldte európai útra, ahol hamarosan a Universal európai részlegének managerelett, Németországban, Ausztriában és Magyarországon is dolgozott. A Nyugat 1934/21-es számában készített vele egy nyúlfarknyi interjút – mint a szerző Lóránth László írta: „Valóságos testőrség védi, nehogy idejét rabolják a kíváncsiak s autogrammostromlók. Reggel öttől éjfélig tart a munka és ez az aprótermetű ember bírja tüdővel, ideggel, hanggal – és ötletekkel. Cikkázik a deszkaállványok felett, veszekszik a színészekkel, minden moccanásban résztvesz, elismer, szid és dícsér. Pontosan déli tizenkettőkor van három perc ideje.” Hogy miért jött Magyarországra filmezni – erről így vallott ugyanitt: „Hát először is én… Szilágysomlyón születtem és ha valaki itt született, az sohasem felejtheti el. Másodszor: én utálom a frázisokat, de kijelentem, hogy Magyarországon vannak a világ legjobb filmmunkásai, akik olyan tűzzel, olyan fanatikus lelkesedéssel dolgoznak velem, mintha maguknak csinálnák a filmeket. Itthon becsületes munkát kapok. Harmadszor: ha őszinte akarok lenni, egy nagyon kis százalékkal olcsóbb is a Hunnia a többi filmgyáraknál.”

 

Gärtner Sándor, azaz Szőke_Szakáll - művésznevén Gerő Jenő

 

 

 

Számos karriert indított be, vagy segédkezett kibontakozásuknál. Az 1930-as éve közepén Hollywoodba visszatérve magával vitte a német Henry Koster rendezőt, valamint Szőke Szakállt (S.Z. Sakall), de ő fedezte fel többek között Deanna Durbint, Gloria Jeant, Mario Lanzat, Gene Kellyt, Esther Williamst, Doris Dayt. Saját bevallása szerint nem „sztárokat csinált”, hanem pontosan tudta, hogy mi kell a nézőknek, így filmjei mindig sikeresek lettek, még ha a kritikusok fanyalogtak is.

Mario Lanza Gene Kelly Doris Day
Gaál Franciska

A legfontosabbnak azt tartotta, amit nem lehet megindokolni vagy elmagyarázni: a megérzéseket, az ösztönöket, amelyek szerinte a leginkább segítették karrierjében.

 

 

 

Gazdag emberként, ám mégis szerény maradt. Neki köszönhette például a tengerentúli karrierjét Gaál Franciska is, akivel Pesten írt alá szerződést.

 

 

 

1941-ben az MGM stúdióhoz szerződött. Ekkor már a musicalek királyaként emlegették, az MGM pedig pont ebben a műfajban volt a legjobb, így remekül illettek egymáshoz. Itt érte el legnagyobb sikerét a Mario Lanza főszereplésével készült A nagy Caruso című filmmel. Az ő ötlete volt az 1945-ös Horgonyt fel! című film emblematikus jelenete is, amelyben Gene Kelly az animált Jerry egérrel perdült táncra.

Pályafutása alatt kétszer jelölték Oscar-díjra és háromszor Goden Globe-ra. Háromszor pedig az Oscar díjátadó ünnepségért is ő felelt, köztük az 1966-os ceremóniáért is, amely az első színesben felvett ünnepség volt. Az este egyik sztárja David Lean Doktor Zsivágó című filmje volt, amelyet épp Joe távoli rokona, Boris Pasternak.

Joe Pasternak több mint száz hollywoodi filmnél volt rendező, producer, mindenes. Számtalan musicalt vitt filmre, az emberek pedig imádták a könnyed műfajt. Szilágysomlyóra is ellátogatott, ahol sztárként fogadták. Abba a kis moziba is elment, ahol kisgyerekként leste a filmeket. Az apjával ült az első sorban és az általa készített tengerentúli filmet nézték. Egy újságíró pedig feltette a kérdést, mi a titka? Csak dolgozni kell – jött a szerény válasz.

Paszternák Grace Kelly-vel

 

 

Paszternák gazdag emberként, híres producerként sem felejtette el, hogy honnan jött. Megesett, hogy Marosvásárhelyről írt egy fotós az amerikai címére és két képét is elküldte véleményezésre. Postafordultával ment a válasz, amelyben Paszternák megdicsérte a fotóst és kijelentette, a képek alapján nagy jövő vár rá és reméli, egyszer elmehet majd a kiállítására. Ilyen ember volt.

Judy Garland Marlene Dietrich Elvis Presley

Ő fedezte fel a filmezés számára a fiatal Judy Garlandot, aki nem sokkal később az Óz a csodák csodája című alkotásban Dorothyként világsztár lett. Ő beszélte rá a fiatal Elvis Presley-t, hogy zenés filmekben játsszon és Paszternák Józsefnek köszönhette az újjászületését Amerikában Marlene Dietrich is.

Dorothy Darell

 

 

 

A magyar sztárproducer 1942-ben vette el feleségül a nála 18 évvel fiatalabb színésznőt, Dorothy Darellt, aki mellett élete végéig kitartott.

 Négy gyermekük született, közülük a legismertebb a DJ-ként és rádiós műsorvezetőként Emperor Rosko művésznéven dolgozó fia, Michael lett.

 

Joe Pasternak feleségével, Dorothy Darellel

 

 

 

Utolsó filmjét a 20th Century Fox-nál készítette. A film befejezése előtt stroke-ot kapott, majd Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála. Így 1968-ban befejezte karrierjét.

 

 

 

 

 

Idős korára ő is csillagot kapott a Hollywood Boulevardon.
Fotó: Wikipedia

 

Még életében megkapta saját csillagát a Hollywoodi Hírességek sétányán – a 13 magyar származású csillag egyikét.

 

 

Hat nappal a 91. születésnapja előtt aludt el örökre Kaliforniában, Beverly Hills-ben 1991. szeptember 13-án a kis fűszeresinas, aki Amerikában bőrövek lyukasztásával kezdte, ám végül dollármilliomos producer lett. A kaliforniai Culver City városában a Hillside Memorial Park and Mortuary nevű zsidó temetőben nyugszik.

Nyugodj békében, Paszternák József!

Széman Emese Rózsa

 

 

FEL