emlékezet

F. Tóth Benedek    

Szobrot állítottak Szepesi Györgynek

2022.07.09.

A hazai sporttörténelem kiemelkedő egyéniségének, Budapest és a XIII. kerület díszpolgárának, Szepesi Györgynek állítottak emléket, aki száz évvel ezelőtt született.

A szobor leleplezésén jelen volt Szepesi György családja is. A Pulitzer-emlékdíjas és Prima Primissima díjas újságíró sokszor mondta magáról: Sportriporter vagyok, se több, se kevesebb.

A szoboravatón a kerület polgármestere, Tóth József szintén Szepesi Györgyöt idézte, aki a kerülethez fűződő viszonyát egyszer így fogalmazta meg: Lelkem mélyén a mai napig látom gyermekkorom Angyalföldjének minden utcáját, házát, minden egyes szegletét. Bennem nem tűnt el a régi Angyalföld képe.

Örök szerelem

 

1922-ben Friedländer György néven született Budapesten Friedländer Miklós és Rajkovits Irén gyermekeként. Később, 10-11 éves korában családjával Angyalföld és Újpest határára költözött. Édesapja Szepesváralján született, ő ezért vette fel a Szepesi nevet. 1944-ben Szepesi Ukrajnában és Kelet-Magyarországon, apja Budapesten volt munkaszolgálatos, majd a buchenwaldi koncentrációs táborban halt meg.

 

A szoboravató alkalmából kiadott közleményben leírják, hogy a neves riporter interjúiban gyakran beszélt gyerekkorának világáról, az egykori Tarnai-rét környékéről, a grundokról, ahol – miként Szepesi György mondta – „a futball szeretetét igazán magába szívhatja az ember, az ilyen miliő gyógyíthatatlanul megmételyezi a halandót”. Fájdalmasan élte meg a hajdani angyalföldi kis csapatok megszűnését. Így vallott erről:

Lakásunk a Váci úton volt. Akkoriban sok focicsapat koptatta a gyepet a környéken, de mára eltűntek. Ezt nagyon fájlalom. A Lánggyár, a Hajógyár, a Magyar Acél csapatai már csak szép emlékek... De azért ha rossz kedvem van, kocsiba ülök, s kimegyek Angyalföldre. Mert az első otthonom az igazi, az örök szerelem.

Szepesi György 1945-ben került a Magyar Rádióhoz, ahol riporterként, 1975-től három éven át bonni tudósítóként dolgozott, majd 1981-től 1992-ig, nyugdíjba vonulásáig a Magyar Rádió Szórakoztató és Sportfőosztályát vezette. 1954-ben tanári diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán, 1982-ben doktorált.

Már gyermekkoromban szenvedélyes rádióhallgató voltam, azonban nem csak a sportközvetítéseket szerettem hallgatni. Az operák, operettek, táncdalfesztiválok dallamai mellett is szívesen időztem. Carusón nőttem fel. Számomra a zene mindig is életszükséglet volt – mesélte annak idején Szepesi György.


Szepesi György-szobor

Az a bizonyos 12.

1948-tól 2012-ig közvetített olimpiákról – Londontól Londonig. Tizennégy labdarúgó-világbajnokság kommentátora volt 1954-től 2010-ig. Bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe – mint a világ leghosszabb ideig tevékenykedő sportriportere: a 2005-ös Magyarország–Argentína barátságos futballmérkőzésnek hatvan évvel azután lehetett a rádiós kommentátora, hogy az 1945-ös magyar–osztrákon debütált sportriporterként. Sporttörténeti mérkőzés volt ez: a 12. percben született meg Puskás Öcsi első válogatott gólja – és ezzel Szepesi Györgyé is a mikrofon előtt. Mindig úgy közvetített, mintha rajta is múlna a győzelem.


Góóól

1979 és 1986 között a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke volt, később tiszteletbeli elnöke. MLSZ-elnökként fontos szerepe volt abban, hogy Puskás Ferenc 1981-ben először tért haza 25 éves emigrációját követően.


Szepesi György 1956 Kossuth Rádió

Szepesi Györgyöt az Aranycsapat 12. játékosaként is emlegetik, amit így kommentált:

Annak köszönhető, hogy végigkísértem a zsenik útját. Mert ha tizenkettedik játékos, a szövetségi kapitány Sebes Gusztávot inkább megilleti a titulus, meg mindenkit, aki valóban tett a sikerekért. Magyarán: túlzásnak tartom a címet, de ha már adták – nem vagyok álszerény –, tisztelettel köszönöm.

A Puskás Ferencné által létrehozott Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány 2015-ben díjat nevezett el Szepesi Györgyről, amellyel a hazai sportújságírás egy-egy meghatározó alakját díjazzák évente. Szepesi Györgyöt 1997-ben az elsők között választotta díszpolgárává a XIII. kerület.

A XIII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete még 2020-ban döntött úgy, hogy az önkormányzat szobrot állít Szepesi György emlékére születésének századik évfordulója alkalmából a Hajdú utcai pihenőparkban. A meghívásos pályázaton három alkotó vett részt, és Erős Apolka Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész Az Aranycsapat tizenkettedik tagja című pályaművét javasolta megvalósításra a szakértői bizottság.

(Címkép: Szepesi György-szobor-avató 2022. február 4-én. Fotó: Budapest XIII. kerületi önkormányzat / Sajtó)

 

FEL